Het lijkt erop dat u Internet Explorer 11 gebruikt. Dit wordt niet ondersteund door deze website. We raden u aan om Google Chrome te gebruiken voor de beste browser-ervaring.

Hoe mee surfen op de groeiende plantaardige trend

25 apr. 2023

Chocolade
Consumenteninzichten
Bakkerij
Voeding
Patisserie

 


Voorspeld wordt dat veganisme en plantaardig de komende jaren een van de grootste voedseltrends wordt. De plantaardige beweging wordt gedreven door Millennials en Generatie Z: jonge mensen tussen 20 en 34 jaar die meer ethische en compassievolle keuzes willen maken. Wat is de impact van de plantaardige trend op bakkers en patissiers? En hoe kunt u erop inspelen zonder de smaak en kwaliteit van uw producten aan te tasten? Zet de uitdaging om in prachtige kansen met de plantaardige oplossingen van Puratos.

Wat is plantaardig of vegan?

Plantaardig wil zeggen dat mensen geen voeding eten die gemaakt is van dierlijke oorsprong.

Veganisme is een levensstijl, een manier van leven voor mensen die elke vorm van uitbuiting van dieren voor voedsel, kleding en elk ander doel willen uitsluiten.

Net als vegetariërs eten veganisten geen vlees en vis. Maar ze vermijden ook zuivelproducten, eieren en andere producten die afkomstig zijn van dieren of die op dieren zijn getest. 

Belangrijkste drijfveren voor een veganistische levensstijl

Dierenwelzijn is slechts één van de drijfveren achter de veganistische levensstijl. De afgelopen jaren zijn consumenten bewuster van hun gezondheid geworden en besteden ze meer aandacht aan de ecologische en ethische dimensies van het voedsel dat ze kopen en consumeren. Net als dierenwelzijn zijn milieukwesties een groeiende zorg, vooral voor millennials en generatie Z. 

Andere drijfveren zijn de wens om :

 • Gezond en natuurlijk te eten
 • Gezondheid
 • Allergieën en intoleranties voor zuivelproducten vermijden
 • Dieren respecteren

De evolutie van veganisme: van gezondheidsfreaks naar een blijvende trend

Waar veganisme ooit werd geassocieerd met gezondheidsfreaks of extremistische dierenliefhebbers, is het nu verder geëvolueerd en wordt het steeds meer mainstream. Enkele jaren geleden stond er op de meeste restaurantmenu's geen enkel veganistisch of vegetarisch gerecht; tegenwoordig zijn er vegetarische of zelfs vegan restaurants en worden er veganistische snacks en gerechten verkocht in food trucks. Fitgirls, beroemdheden en veganistische bloggers promoten hun veganistische levensstijl, en er worden speciale documentaires gemaakt zoals Cowspiracy en What the Health.

In 2018 identificeerde ongeveer 23% van de wereldbevolking zich als flexitariër, terwijl ongeveer 7% zichzelf omschreef als vegetariër of veganist. Als gevolg van deze dieetkeuzes kunnen we met een gerust hart zeggen dat plantaardige producten de voorkeur genieten van ongeveer 1/3 van de wereldbevolking. *1)

 

De impact van veganisme op brood, patisserie en chocolade


Plantaardig of veganistisch voedsel bevat geen dierlijke producten - ook geen melk en eieren. Dit heeft een grote impact op het werk van bakkers en patissiers, want deze ingrediënten zijn zeer functioneel bij het maken van zoete applicaties. Ze helpen structuur te creëren, waardoor het eindproduct de gewenste textuur krijgt. Zonder melk en eieren kunnen taarten dicht of kleverig worden, wat een uitdaging vormt voor wie in deze categorie wil innoveren.  

Hoe plantaardige producten bakken zonder functionele ingrediënten zoals melk en eieren


Bij Puratos geloven we dat plantaardig bakken geen uitdaging hoeft te zijn. We weten dat het aanbieden van veganistische of plantaardige alternatieven onze klanten in staat zal stellen om hun eigen klantenbestand te vergroten en om tegemoet te komen aan de behoeften van veganisten, vegetariërs of de groeiende groep flexitariërs. Daarom heeft Puratos al vele jaren plantaardige oplossingen in haar productportefeuille, en heeft ze onlangs het productgamma uitgebreid om tegemoet te komen aan het groeiend aantal vragen van consumenten naar plantaardige of veganistische oplossingen.  

Plantaardige oplossingen om tegemoet te komen aan veganistische diëten

Ons assortiment geschikte plantaardige oplossingen helpt onze klanten om met hun creaties tegemoet te komen aan plantaardige diëten. Het omvat ingrediënten voor patisserie en bakkerij die volledig vrij zijn van dierlijke ingrediënten. We proberen ook tegemoet te komen aan de voedingsbehoeften van mensen die kiezen voor een plantaardig dieet. Vaak hebben mensen die dit soort dieet omarmen problemen om aan hun macro- en micronutriënten (vitaminen en mineralen) te voldoen. De plantaardige ingrediënten van Puratos bevatten onder andere peulvruchten en granen die mensen kunnen helpen om aan hun behoeften aan eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen te voldoen zonder afbreuk te doen aan smaak en textuur.

Plantaardige oplossingen voor patisserie

De plantaardige oplossingen van Puratos kan de meeste ingrediënten van uw patisserie applicaties omzetten naar een plantaardige versie.  Het is perfect om te innoveren met smaak en textuur en een positieve creatie aan uw consumenten aan te bieden waar ze niet aan kunnen weerstaan. 

 

Het plantaardige gamma voor patisserie bestaat uit: 

- Harmony: Een hoogwaardige geconcentreerde afdekgelei voor fruittaarten, cakes & viennoiserie.  Deze beschermt uw fruit op een efficiënte wijze en verlengt de vershouding.

- Miroir: Gebruiksklare spiegel die al uw patisseriecreaties doet schitteren

- Chantypack: Gesuikerde opklopbare plantaardige bereiding met aangename botersmaak. Heeft een heel goed opklopvolume en extra stabiliteit. Uiterst geschikt voor de afwerking van taarten of het gebruik in mousses en bavarois.

- Whippack: Gesuikerde opklopbare plantaardige bereiding met neutrale smaak. Kan na het opkloppen ingevroren worden en blijft stabiel tijdens het ontdooien.

- Ambiante: Gesuikerd (22%) en romig, uitstekend volume en stabiliteit. Perfect voor decoraties, 24% vetgehalte.
 

Plantaardige oplossingen voor bakkerij

Dank zij meer dan 100 jaar ervaring in de bakkerijwereld hebben we een heel gamme plantaardige oplossingen kunnen ontwikkelen om elk aspect van het maken van broodproducten ook plantaardig te kunnen aanbieden:

 • Sunset Glaze: Een kant-en-klaar vloeibaar doreermiddel zonder ei dat makkelijk is te gebruiken en te reinigen. Dit geeft een mooie, constante en langdurige gouden glans aan uw producten.
 • Broodmixen:
  De meeste van onze broodmixen zijn plantaardig mixen die perfect passen binnen een plantaardig dieet.
 • Mimetic: een nieuwe generatie vetstof met een unieke rijke smaak die wegsmelt in de mond.  Ideaal voor verwerking op verschillende temperaturen.  Bevat alleen plantaardige ingrediënten.
 • Desem
 • Softgrain, granen geweekt in desem
 • Broodverbeteraars
   

Bereid u voor op uw veganistische klanten of klanten die op zoek zijn naar een plantaardige optie

Ontdek het plantaardige assortiment van Puratos, volg de recepten die we regelmatig met u delen en geniet ervan om uw klanten te voorzien van heerlijk smakende plantaardige of veganistische producten.