Het lijkt erop dat u Internet Explorer 11 gebruikt. Dit wordt niet ondersteund door deze website. We raden u aan om Google Chrome te gebruiken voor de beste browser-ervaring.

De planeet vooruit helpen: de prestaties van Puratos in 2022 en daarna

15 dec. 2023

Article
Planet

Puratos zet zich in om de planeet vooruit te helpen en voorop te lopen als duurzame leverancier in de bakkerij-, patisserie- en chocolade-ingrediëntenindustrie. We geven prioriteit aan duurzaamheid, gezondheid en welzijn, en innovatie om uitzonderlijke producten en oplossingen aan onze gewaardeerde klanten te leveren. Met een duidelijke focus op onze verplichtingen jegens u en toekomstige generaties hebben we in 2022 belangrijke mijlpalen bereikt en blijven we streven naar een duurzamere toekomst.

Puratos' pad naar koolstofneutraliteit

Bij Puratos erkennen we de urgentie van het ondernemen van actie om de huidige klimaatcrisis aan te pakken. In 2022 hebben we ons nieuwe Better Planet Charter bijgewerkt, waarmee we onze onophoudelijke inzet voor milieubeheer hebben versterkt. Als onderdeel van dit engagement streven we ernaar om tegen 2030 een waterbalans te bereiken, waarbij verantwoord waterbeheer bij al onze activiteiten wordt gewaarborgd. Daarnaast hebben we doelen gesteld om tegen 2025 koolstofneutraal te zijn voor de uitstoot die wordt gegenereerd door onze directe activiteiten, in navolging van het wereldwijd erkende Greenhouse Gas Protocol.

In ons streven naar koolstofneutraliteit hebben we opmerkelijke vooruitgang geboekt. Onze vestigingen in Vietnam, de Filippijnen en Oostenrijk zijn CO2-neutraal geworden en hebben de CO2-NEUTRAL-certificering van Vinçotte behaald volgens de internationale norm PAS 2060 voor CO2-neutraliteit. Bovendien is ons Chocolanté 60DAYS-product in Vietnam onze eerste koolstofneutrale chocolade geworden, met een alomvattende aanpak die elke stap van het proces omvat, van het transport van grondstoffen tot productie, afvalbeheer, verpakking en klantentransport.

Het vernieuwen van de CO2-neutrale certificeringen van onze vestigingen en entiteiten in Vietnam, Thailand en de chocoladefabriek van Brazilië toont onze voortdurende toewijding aan het verkleinen van onze ecologische voetafdruk. In 2022 hebben we een opmerkelijke reductie van 35% in de CO2-uitstoot gegenereerd door onze directe activiteiten gerealiseerd vergeleken met 2016, waardoor we dichter bij onze CO2-neutraliteitsdoelstelling zijn gekomen. Momenteel is 90% van onze elektriciteit afkomstig uit hernieuwbare bronnen, en we hebben verschillende initiatieven om dit nog verder te verhogen. We hebben 57.000 m² aan zonnepanelen op locatie geïnstalleerd in 22 landen, wat overeenkomt met 12 voetbalvelden. In 2022 plantten we 215.000 bomen in de Filippijnen, Vietnam, Mexico, Papoea-Nieuw-Guinea, Ivoorkust en Oeganda.

In 2022 begon Puratos aan een buitengewone missie: de eerste CO2-neutrale Belgische chocoladefabriek creëren. Dit monumentale project zet een nieuwe standaard voor duurzaamheid in de chocolade-industrie.

We streven naar een alomvattende aanpak van koolstofneutraliteit, waarbij we ons richten op energie-efficiëntieprojecten, het gebruik van hernieuwbare energie en het compenseren van emissies door het planten van bomen op de plantages in onze toeleveringsketen.

Verantwoord Waterbeheer

In 2022 hebben we ook ons​​waterverbruik per geproduceerde ton met 3% verminderd, wat heeft geresulteerd in een aanzienlijk schaalvoordeel van 57.000 m³ per jaar, wat overeenkomt met ongeveer 23 zwembaden van Olympische afmetingen. We erkennen dat verantwoord waterbeheer essentieel is. Daarom hebben we onlangs €1,8 miljoen geïnvesteerd in zeven afvalwaterzuiveringsprojecten wereldwijd, waarmee we de allernieuwste waterzuivering garanderen in Mexico, de Verenigde Staten, Spanje, Italië, België, Maleisië en Indonesië.

Afval minimaliseren en overstappen op duurzame verpakkingen

Bij Puratos begrijpen we het belang van duurzame verpakkingen. Om onze ecologische voetafdruk te minimaliseren, hebben we verschillende investeringen gedaan om tegen 2025 100% van onze verpakkingsmaterialen herbruikbaar of recycleerbaar te maken. Met de nadruk op afvalpreventie, het verminderen van verpakkingen voor eenmalig gebruik, het hergebruik van materialen en de introductie van recycleerbare oplossingen, we hebben een indrukwekkende mijlpaal bereikt. Momenteel is meer dan 90% van onze verpakkingsmaterialen, inclusief primaire, secundaire en tertiaire verpakkingen, herbruikbaar of recycleerbaar.

Impact meten en verandering stimuleren

Bij Puratos zorgen we ervoor dat onze inzet zich vertaalt in een betekenisvolle impact. Daarom meten we actief de impact van onze ingrediënten en producten met behulp van de Life-Cycle Assessment (LCA)-methodologie. Door de volledige ecologische voetafdruk van ons aanbod en die van onze klanten te evalueren, bieden we spelers en fabrikanten in de voedingssector bakkerij-, patisserie- en chocolade-ingrediënten en -recepten waarvan is bewezen dat ze een lagere negatieve impact op de planeet hebben. Onze plantaardige doreeroplossing voor bakkerijen, Sunset Glaze, heeft bijvoorbeeld een impact op het milieu die 2,5 keer lager is dan bij het gebruik van gewone eieren, terwijl onze zuivelvrije topping, Ambiante, een 2,2 keer lagere ecologische voetafdruk heeft in vergelijking met room. Meer informatie over ons LCA-PEF-initiatief vindt u hier.

De duurzaamheidsdoelstellingen van Puratos, Our Commitments to You and to Future Generations, hebben ons ertoe aangezet opmerkelijke mijlpalen te bereiken in 2022. Van het streven naar koolstofneutraliteit en waterbalans tot het bevorderen van duurzame verpakkingen en het meten van de impact op het milieu: wij lopen voorop in duurzame praktijken. Onze toewijding aan duurzaamheid, gezondheid en welzijn, en innovatie onderscheidt ons als een van de beste bedrijven in de voedingsindustrie. Samen met onze klanten, leveranciers en partners helpen we de planeet vooruit en geven we vorm aan een mooiere en duurzamere toekomst voor de komende generaties.

Ga met ons mee op deze impactvolle reis en ervaar het positieve verschil dat Puratos teweegbrengt in de bakkerij-, patisserie- en chocolade-ingrediëntenindustrie: