Het lijkt erop dat u Internet Explorer 11 gebruikt. Dit wordt niet ondersteund door deze website. We raden u aan om Google Chrome te gebruiken voor de beste browser-ervaring.

 

Onze Desembibliotheek: een unieke collectie natuurlijke gisten met een waaier aan smaken

In 2013 richtten we de “Puratos desembibliotheek” op in het Center for Bread Flavour te Sankt Vith. We verzamelen er een authentieke collectie desems (met verschillende smaken) van over de hele wereld. Dit initiatief is een belangrijke bron van erfgoed aan bakkers en consumenten wereldwijd.

 

Omwille van deze reden heeft Puratos beslist om een bibliotheek op te richten, toegewijd aan het bewaren en promoten van desems. Op deze manier verzekeren we het voortbestaan van de biodiversiteit van stammen in de toekomst. De bibliotheek startte met 43 desems en telt er nu 128! Elk jaar focussen we op één land of regio en verzamelen we zoveel mogelijk verschillende desems. Onze partner, professor Marco Gobbetti, analyseert hun samenstelling van micro-organismen in zijn laboratorium.

Meer dan 700 stammen van wilde gist en 1.500 lactische bacteriën werden tot op heden geregistreerd.

De bibliotheek is een initiatief zonder winstoogmerk. Op deze manier draagt Puratos bij aan de wonderlijke wereld van natuurlijke gisten en fermentatietechnologie, en garanderen we ook de bescherming van de desems. De studie van hun samenstelling helpt ons beter te worden in wat we doen.

Wat is desem?

Desem is een natuurlijk product dat gebruikt wordt om brood te maken. Het fermenteert en zorgt ervoor dat het brood gaat rijzen. Desem bestaat uit gist, water, micro-organismen, zure lactische bacteriën en gisten die van nature aanwezig zijn in de basisingrediënten. De smaak van desem hangt af van de micro-organismen en hun verbinding en kunnen daardoor enorm verschillend zijn. Er bestaan erg veel verschillende desems en elke desem geeft het brood een unieke smaak.

Meer weten over desem? Bezoek onze desempagina.