Het lijkt erop dat u Internet Explorer 11 gebruikt. Dit wordt niet ondersteund door deze website. We raden u aan om Google Chrome te gebruiken voor de beste browser-ervaring.

Onze geschiedenis

 

De geschiedenis van Puratos

Van een bescheiden begin tot wereldwijd succes, ga met ons mee op onze reis en ontdek onze geschiedenis en ons erfgoed. 

We zijn geëvolueerd van een vader-en-zoon start-up in België tot een wereldwijde groep met meer dan 9000 medewerkers, 93 innovatiecentra en meer dan 65 productievestigingen in 81 landen tot nu toe. Met trots kijken we terug op deze eeuw van hard werken, moed en innovatie. Bedankt dat u het mogelijk hebt gemaakt en laten we verder bouwen aan de volgende 100 jaar van gedeeld succes!

 

1919

Puratos startte in Brussel

 

Puratos werd opgericht in Brussel, België, toen Henri Groot besloot om grondstoffen voor bakkers en banketbakkers te produceren en te verkopen. Bij wijze van proberen importeerde hij gelei uit Nederland om beschuit te helpen produceren. In 1920 begon hij samen met zijn zoon en begon met het produceren van producten voor banket en ijs. Vader en zoon werkten aanvankelijk onder de naam Henri Groot & Fils, maar namen later de naam Puratos aan, die tot op de dag van vandaag hun nalatenschap draagt. Ontdek een eeuw later de belangrijkste feiten en cijfers over ons bedrijf.

In de jaren 20

Innovatie zit in ons DNA

 

Henri Groot en zijn zoon hebben vanaf het begin geïnvesteerd in onderzoek en innovatie. De zoektocht naar nieuwe producten zit dus echt ingebakken in het Puratos-DNA. Het eerste patent van het bedrijf was voor een rijsmiddel gemaakt van honing. 

Toen werd Pura Malté geboren. Gemaakt van een mix van geroosterde tarwekiemen, mout en zemelen was dit smakelijke brood destijds origineel. De tarwekiemen werden geroosterd in een machine die was uitgevonden door professor Piccard, bekend om zijn recordbrekende vluchten met heliumballonnen en voor het uitvinden van de bathyscaaf - een soort onbemande onderzeeër. Het brood was ook gezond. De slogan was zelfs "Red je gezondheid met Pura-Malté!" Om het brood nog aantrekkelijker te maken werd er gebruik gemaakt van een speciale ovale vorm en een broodwikkel. Tegenwoordig vinden we merkpakketten vanzelfsprekend, maar dat was in die tijd best wel wat! 

Puratos blijft tot op de dag van vandaag zwaar investeren in innovatie, onderzoek en ontwikkeling.

Pura-Malté
In de jaren 30

Gezondheid en welzijn hebben altijd een topprioriteit geweest

 

Puratos werd voor het eerst gebruikt als bedrijfs- en merknaam in de jaren dertig. Ons jonge bedrijf had toen al meer dan 36 producten in het assortiment. Na het enorme succes van Pura-Malté zijn we verder gegaan met onderzoek naar gezonde broden. Zo ontstonden Germo Blè - een broodsoort met een hoog vitaminegehalte - en Pan'Or - een broodmix voor mensen met een dieet. 

Mensen over de hele wereld streven ernaar om gezonder te leven, zodat ze langer kunnen genieten van de goede dingen in het leven en in een betere wereld. Daarom streven we er bij Puratos naar om te innoveren om elke dag gezondere oplossingen aan te bieden.

 

DonaldDuck
In de jaren 40

Duiven hebben het bedrijf gered

 

De oorlog eiste zijn tol en in de jaren die volgden, werden vet en suiker zwaar gerantsoeneerd. Omdat dit essentiële ingrediënten waren, kreeg Puratos een rampzalige financiële klap en kregen al onze medewerkers een brief waarin stond dat ze zouden worden ontslagen. Onze bedrijfsleiders lieten dit echter niet gebeuren en zochten naar een wonderbaarlijke oplossing. 

In 1949 was duivensport een zeer populair tijdverdrijf, vooral onder onze bakkerijklanten. Bij toeval ontdekten we dat duiven die Pura-Malté brood aten er veel gezonder uitzagen en beter presteerden tijdens de vlucht. Daarom bezochten we 's avonds duivenclubs om leden ervan te overtuigen dat de Puratos-producten kampioenen zouden maken van hun gevederde vrienden. Dorp na dorp, stad na stad, kwamen de bestellingen binnen tijdens onze late-avondtours. Puratos was uit troebel water en begon weer te bloeien - een ongelooflijke prestatie in de barre naoorlogse jaren!

Pigeons
In de jaren 50

De eerste echte broodverbeteraar en klantendienst

 

De kunst van het bakken is nooit gemakkelijk. Er kunnen veel factoren misgaan: het weer en de temperatuur kunnen een wending nemen die van invloed zijn op brood; de bloem van de nieuwe oogst kan anders zijn; gist kan slecht verouderen en verschillende machines kunnen verschillende resultaten opleveren. 

In 1953 lanceerden we de T500, de allereerste complete broodverbeteraar met vet, emulgator, suiker en vitamine C. De eerste productdemonstrateur begon door heel Europa te reizen om bakkers kennis te laten maken met dit nieuwe wonder. We hebben ook een periodiek tijdschrift uitgegeven om informatie beter beschikbaar te maken. We hebben handleidingen en tutorials geïntroduceerd en zelfs een rode telefoon opgezet om de vragen van onze klanten te beantwoorden. 

Tegenwoordig hebben we een heel wereldwijd netwerk van innovatiecentra en een team van technische adviseurs tot uw dienst om u te helpen uw vaardigheden op het gebied van bakkerij, patisserie en chocolatier te verbeteren.

T500
In de jaren 60

Nieuw hoofdkantoor in België en de 2de generatie

 

In de jaren 60 vestigden we ons hoofdkantoor in Groot-Bijgaarden, aan de rand van Brussel, in België, waar we tot op de dag van vandaag gevestigd zijn. Op dit punt van onze reis begon ook de tweede generatie van onze Puratos-familie zich bij het bedrijf aan te sluiten. Ze luidden al snel een nieuw tijdperk van internationalisering in, introduceerden nieuwe, innovatieve producten en diversifieerden ons productassortiment.

PuratosGrootBijgaarden
In de jaren 70

Brood van een volgende niveau

 

Halverwege de jaren zeventig, twintig jaar nadat we de revolutionaire T500 hadden geïntroduceerd, had de concurrentie ons eindelijk ingehaald, althans vanuit technisch oogpunt. Als we wilden dat Puratos zich zou onderscheiden van de massa, zouden onze laboratoria snel met iets nieuws moeten komen! 

In 1975 werd de S500 gemaakt. Dankzij deze verbeteraar konden we geleidelijk nieuwe markten aanboren in Amerika, Afrika, het Midden-Oosten en Azië. De S500 is sindsdien een belangrijk product voor onze groep geworden, met meer dan 100 formules die zijn aangepast aan lokale behoeften over de hele wereld. We verkopen de S500 nu elke 80 seconden ergens in de wereld!

 

S500
In de jaren 80

Het begin van Belcolade, de echte Belgische chocolade

 

In de jaren 80 begonnen buitenlandse groepen grote Belgische chocoladeproducenten één voor één op te kopen. Het land dreigde een deel van zijn nationaal erfgoed te verliezen. Tegelijkertijd realiseerde Puratos zich dat chocolade de ontbrekende schakel was in onze assortiment. Zo werd Belcolade geboren.

De oorsprong van cacaobonen en hoe ze worden behandeld, gefermenteerd en gedroogd, kan de smaak van chocolade echt beïnvloeden. Als zodanig drong Puratos aan op volledige controle over alle ingrediënten en het chocoladeproductieproces, inclusief de inkoop van onze cacaobonen. Al deze factoren maken van Belcolade heerlijk smakende chocolade!

Kijk voor meer informatie over Belcolade op https://www.belcolade.com/

Belcolade
In de jaren 90

Beheer van het volledige productieproces

 

Tegen het einde van de jaren 90 was Puratos het enige bedrijf in de sector dat alle noodzakelijke bouwstenen van een hoogwaardige verbeteraar of broodmix in eigen huis produceerde. Rond deze tijd lanceerden we ook ons desemassortiment onder de naam Sapore. Een anagram van het woord 'opera', alle Sapore-producten zijn vernoemd naar een beroemde opera, zoals Traviata, Norma, Oracolo en nog veel meer.

SaporeTraviata
In de jaren 2000

De lancering van O-tentic en de verdere uitbreiding van ons assortiment

 

Door gebruik te maken van de nieuwste fermentatietechnologie heeft Puratos O-tentic gecreëerd, een product waarmee bakkers gemakkelijk broden kunnen maken met een uniek aromaprofiel en authentiek karakter. Dat alles met slechts vier ingrediënten: bloem, water, zout en O-tentic! 

In 2004 nam Puratos PatisFrance over, de toonaangevende Franse distributeur en fabrikant gespecialiseerd in de verwerking van vers fruit en noten. Samen met de lancering van andere nieuwe producten zoals Harmony Sublimo, Cryst-o-fil, Ambiante en Acti-fresh, stelde dit ons in staat om ons productportfolio voor bakkers, patissiers en chocolatiers verder uit te breiden.

Otentic
2011

Taste Tomorrow – het eerste, wereldwijde consumentenonderzoek voor bakkerij, patisserie en chocolade

 

Terwijl de wereld blijft veranderen en evolueren, begrijpen we dat het voor u van cruciaal belang is om te kunnen anticiperen op wat komen gaat. Daarom verzamelde Puratos eind 2011 voor het eerst wereldwijd gegevens van consumenten over hun gewoonten en meningen als het gaat om brood, banket, patisserie en chocolade. Dit resulteerde in onze unieke Taste Tomorrow-enquête, die diepgaande inzichten biedt in de houding en keuzes van consumenten wereldwijd en lokaal, de evolutie van trends volgt en nieuwe onthult.

 

TasteTomorrow
2012

De lancering van onze Sensobus – een volledig uitgerust sensorieel analyselabo op wielen

 

We weten dat smaak een zeer belangrijke factor is bij het kopen van bakkerij-, banket-, patisserie- en chocoladeproducten. Maar hoe kunnen we onze klanten helpen om de best smakende eindproducten te creëren? Door direct naar de consument te gaan en het hen te vragen natuurlijk!

Daarom hebben we in 2012 de Sensobus gelanceerd. Dit unieke, volledig uitgeruste sensorische analyselabo op wielen kan reizen naar de plaatsen waar onze consumenten eten kopen en tot 300 mensen per dag ontvangen! Sinds de lancering is er over de hele wereld een volledig assortiment mobiele sensorische analyseoplossingen voor consumenten ontwikkeld. Het traditionele onderzoek wordt gedaan op de hedendaagse manier.

 

Sensobus
2013

Opening van onze unieke Desembibliotheek

 

Hier bij Puratos heeft onze passie voor desem diepe wortels. We zijn ervan overtuigd dat de toekomst van brood in het verleden ligt. We zijn verheugd om dit begrip van fermentatie met onze klanten te delen en hen te helpen smakelijke, hoogwaardige broden te maken, net als in de goede oude tijd! 

In 2013 lanceerden we onze Desembibliotheek in Saint-Vith, België, in het “Centre for Bread Flavour”. Daarin vind je een authentieke collectie desems van over de hele wereld. Er worden vandaag meer dan 130 desems bewaard in onze unieke bibliotheek.

 

SourdoughLibrary
2014

De opening van de eerste Bakery School in Mumbai, India

 

Toen Puratos in India begon te opereren, zagen we veel kinderen op straat. Ze waren jong, met weinig hoop voor de toekomst. Hun ouders verdienden minimale lonen en konden niet investeren in de opleiding van hun kinderen. Tegelijkertijd werd het voor ons steeds moeilijker om gekwalificeerde, technische adviseurs te vinden - een worsteling die we deelden met onze klanten, ook geconfronteerd met een ernstig tekort aan bekwame bakkers, patissiers en chocolatiers. 

Zo ontstond het idee voor onze “Bakery School” en slechts een paar jaar later, in 2014, opende de allereerste school in Mumbai in samenwerking met de Bakery School Foundation. Dit werd gevolgd door vele anderen, waaronder Brazilië, Mexico, Zuid-Afrika, Roemenië en de Filippijnen.

 

BakerySchoolIndia
2015

De lancering van Cacao-Trace – een baanbrekende benadering voor duurzame aankoop

 

De traditionele manier van werken in de chocolade-industrie zorgt niet voor een duurzame toekomst. Bovendien zijn de prijzen die boeren voor cacao krijgen veel te laag. Dit heeft velen van hen gedwongen om te stoppen met het verbouwen van cacao en hun plantages om te bouwen, of gewoon helemaal te stoppen met landbouw. 

Bij Puratos zetten we ons in om een duurzame toekomst voor chocolade te verzekeren. Wat ons programma voor duurzame inkoop van cacao onderscheidt, is dat het zich richt op het creëren van waarde voor iedereen, van cacaoboeren tot consumenten. 

Het Cacao-Trace programma garandeert dat boeren de best mogelijke prijs krijgen voor hun cacaobonen. Ze krijgen een premium prijs en onze unieke Chocolade Bonus van 0,10 euro per verkochte kg. Ondertussen profiteren consumenten van smaakverbetering. Net als met onze uitzonderlijke expertise op het gebied van fermentatie en ons ongeëvenaarde internationale netwerk van naoogstcentra, creëren we chocolade met een superieure smaak. 

Een win-win voor iedereen! Lees meer over het Cacao-Trace programma.

 

CacaoTrace
2016

Nieuwe aandeelhouders vervoegen de Raad van Bestuur en versterken ons engagement voor de volgende generatie

 

Een van de sterke punten van familiebedrijven is dat ze denken in generaties in plaats van in kwartaalresultaten. In 2016 trad de nieuwe generatie aandeelhouders toe tot de Raad van Bestuur en benadrukte het belang van het creëren van een impact die verder gaat dan economische waarde. Dit is de afgelopen 100 jaar één van onze duidelijke verplichtingen geweest en we willen dit graag doorzetten in de komende eeuwen. We doen het voor de boeren en leveranciers waarmee we werken, de mensen bij Puratos, de gemeenschappen waarin we leven en waarvoor we werken, ons producterfgoed, de gezondheid en het welzijn van onze klanten en consumenten, en absoluut ook voor Moeder Aarde. 

Ontdek onze toewijding aan u en de toekomstige generaties.

OurCommitments
2021

Onze erfenis voor de toekomst

 

Niemand kan voorbijgaan aan de urgente noodzaak om onze wereldwijde ecologische voetafdruk te verkleinen. Klimaatverandering, intensieve voedselproductie en schadelijke uitstoot zijn slechts enkele van de grootste zorgen waar we vandaag de dag allemaal mee te maken hebben. 

Daarom startte Puratos met het ambitieuze “Mission to Mars” programma. Door de zwaarste omstandigheden van planeet Mars als onze buitengewone inspiratiebron te gebruiken, willen we innovatie verder stimuleren en onze klanten helpen hun bedrijf op een duurzamere manier te laten groeien, door een volledig positieve impact te hebben op de hele productieketen voor brood, banketbakkerij en chocolade. En dit zal ons helpen te blijven innoveren om in de toekomst gezond, voedzaam en smakelijk voedsel voor het leven op aarde aan te bieden. 

Om de ontwikkeling van baanbrekende producten, diensten en ingrediënten te ondersteunen en de samenwerking met start-ups en kmo's te stimuleren, hebben we in 2021 ons FoodTech Venture-fonds, Sparkalis, opgericht. Sparkalis stelt food-tech changemakers en start-ups in staat om ideeën in een succes om te buigen. 

Bedankt voor uw deelname doorheen de geschiedenis van Puratos. We hopen dat u het inspirerend vond en kijken ernaar uit om in de toekomst nog meer prachtige ervaringen met u te delen en uw bedrijf, mensen en de planeet gestaag vooruit te helpen.

 

SpaceBakery

Onze organisatie

Leer meer over de Puratos organisatie, een wereldwijde, klantgerichte organisatie en hecht familiebedrijf.

Ontdek

Onze manier van handelen

Onze manier van handelen ligt aan de kern van alles wat we doen, en omvat alle waarden die ons maken tot een innovatieve partner in innovatie.

Ontdek