Het lijkt erop dat u Internet Explorer 11 gebruikt. Dit wordt niet ondersteund door deze website. We raden u aan om Google Chrome te gebruiken voor de beste browser-ervaring.

Het virus bestrijden samen met onze Cacao-Trace cacaoboeren in Ivoorkust

“Mijn cacaoplantage ligt op 8 km van mijn huis. Vóór het coronavirus namen mensen uit het dorp me mee op hun motor tot aan mijn plantage. Door de pandemie moet ik nu bijna 8 km te voet afleggen.” (Amon Guiro Béatrice - Cacao-Trace boer - 55 jaar, alleenstaande moeder van vijf kinderen).

Dit zijn de woorden van Béatrice, één van onze Cacao-Trace boeren in Ivoorkust. Vandaag de dag is Covid-19 een extra uitdaging geworden voor de gemeenschap van boeren wereldwijd. De verhalen van Béatrice, Adama en Yoplo en alle andere 1602 leden van de Cacao-Trace gemeenschap in Ivoorkust helpen ons beter te begrijpen hoe de impact van de crisis echt is. En hoe ze zich allemaal zorgen maken over wat de toekomst nog zal brengen. “Stel je eens voor dat deze ziekte nog lang aanhoudt en dat er een totale lockdown komt. Ik ben bang dat mensen zullen sterven, veel meer door honger dan door het Coronavirus.” (Yoplo Jean - Cacao-Trace boer in het dorp Gréléon, regio San Pedro in Ivoorkust - vader van zes kinderen). 

Hoe uitdagend deze tijden ook zijn, Belcolade en Puratos zetten zich in voor de Cacao-Trace boeren. Het is dankzij onze nauwe relatie met de mensen in het veld dat wij hebben kunnen identificeren hoe we de grootste impact op de situatie kunnen hebben.  

Onze naoogstcentra open houden maakt een enorm verschil

Ons unieke internationale netwerk van naoogstcentra, essentieel voor het creëren van overheerlijke duurzame chocolade, stelt ons nu ook in staat om een belangrijke impact op deze situatie te hebben. Ondanks de verwachte afname van de vraag naar chocolade wegens Covid-19, houden we onze centra open en behouden we het afgesproken cacaovolume. Béatrice legt uit hoe belangrijk dit is voor de gemeenschap, en hoe dit een cruciaal verschil maakt in hun leven vandaag: “Aangezien het Cacao-Trace naoogstcentrum open blijft, hoef ik me geen zorgen te maken dat mijn cacaobonen verkocht worden. Andere boeren in het dorp, die niet in het Cacao-Trace programma zitten, ondervinden ernstige moeilijkheden. Hun vaste kopers vertellen hen dat er vanwege het Coronavirus geen geld is om te kopen. Sinds de start van de ziekte, hebben ze hun winkels gesloten. Ik voel me echt bevoorrecht om een Cacao-Trace boer te zijn. Ik ben erg blij om deel uit te maken van het programma.”

Zoals steeds het geval is, ontvangen Cacao-Trace boeren hun kwaliteitspremie bovenop de oogstprijs bij levering van hun natte bonen. In deze crisistijd zijn we ervan overtuigd dat het cruciaal is dat deze essentiële bron van inkomsten voor de gemeenschap van boeren wordt gegarandeerd. “Na onze leveringen aan het centrum worden we ter plaatse betaald en hebben we de financiële middelen om aankopen te doen. Als het centrum vandaag gesloten zou zijn vanwege deze ziekte, zullen wij boeren niets te eten hebben.“ (Nebie Adama - Cacao-Trace boer - 46 jaar oud - vader van vijf kinderen).

Maak mensen ervan bewust hoe verspreiding van het virus te voorkomen

Om onze gemeenschap van boeren en fermentatie-experts te beschermen, doen we ook ons best om mensen ervan bewust te maken hoe ze kunnen voorkomen dat het virus zich verspreidt. Zoals Adama uitlegt, is ons sterk lokaal netwerk een effectief kanaal om mensen de juiste informatie te geven over hoe ze het virus kunnen bestrijden: “Ik durf te zeggen dat het, naast de berichten die op televisie en radio worden uitgezonden, de frequente bezoeken zijn van de Cacao-Trace mentoren die ons en onze families in staat hebben gesteld de situatie volledig te begrijpen. ”

Zorgen voor preventieve, sanitaire- en hygiënemaatregelen

Het werk op de cacaoplantages mag veilig verder gezet worden, aangezien sociale distantiëring gemakkelijk kan worden toegepast en het risico van verspreiding van het virus tijdens het werk daar zeer laag is.

Om onze boeren tegen Covid-19 te beschermen, hebben we maatregelen en richtlijnen opgesteld. Belcolade en Puratos zetten zich in om alle boeren te voorzien van beschermende maskers, zeep en emmers voor handen te wassen. “Cacao-Trace heeft snel gehandeld door informatie over beschermende maatregelen te delen. Er was bewustmaking, ondersteund door posters met tekeningen die de genoemde beschermingsmaatregelen toelichten. We bedanken Puratos voor deze acties. Dankzij de kits met sanitaire voorzieningen kunnen we ons zowel thuis als op onze plantage beschermen tegen deze ziekte. (Yoplo Jean - Cacao-Trace boer in het dorp Gréléon, regio San Pedro in Ivoorkust - vader van zes kinderen).

De chocoladebonus op hetzelfde niveau houden als 2019

Eén van de hoekstenen van het Cacao-Trace programma is de Chocoladebonus. Voor elke verkochte kg chocolade wordt een bonus van 0,10€ terugbetaald aan de gemeenschap van boeren. Deze aanpak is mogelijk gemaakt dankzij de kwaliteitsfocus van het programma (het delen van de waarde van uiterst kwalitatieve cacaobonen). Het maakt niet uit hoeveel volume er dit jaar wordt verkocht, Belcolade en Puratos doen er alles aan om de bonus op hetzelfde niveau te houden als in 2019. De daling van de vraag naar chocolade heeft geen invloed op dit bedrag.

Voorbereid op medicatie, voedsel en financiële ondersteuning

Via ons nauwe Cacao-Trace netwerk kunnen we de situatie nauwlettend volgen. Afhankelijk van hoe de crisis evolueert, zijn we bereid om extra maatregelen te nemen en medicatie, voedsel en financiële ondersteuning te bieden. De maatregelen richting de boeren worden allemaal gefinancierd door Puratos via de Next Generation Cacao Foundation.

Het doel van het Cacao-Trace-programma is altijd geweest om een duurzame impact te hebben op de levenskwaliteit van onze boeren wereldwijd. Tijdens deze crisis willen we die belofte meer dan ooit waarmaken.

Meer over Cacao-Trace

Met Cacao-Trace ontwikkelden Belcolade en Puratos een baanbrekende aanpak voor duurzame cacaosourcing. Terwijl de chocolade-industrie duurzaamheid benadert op de traditionele wijze door de productiviteit te verhogen, onderscheidt Cacao-Trace zich door te focussen op uitzonderlijke smaak.  We zijn ervan overtuigd dat dit de enige manier is om echte meerwaarde te creëren voor de boeren. 

Naast bonen van hoge kwaliteit (waarvoor we een grote gemeenschap van meer dan 8000 boeren opleiden), ligt de sleutel tot het creëren van chocolade met een superieure smaak in de fermentatie. Het ontketent het volledige smaakpotentieel van de cacaobonen. Dankzij ons unieke internationale netwerk van naoogstcentra kunnen we dit proces volledig beheersen en profiteren van onze bewezen fermentatie-expertise in zuurdesem en enzymen. Op dit moment zijn onze lokale naoogstcentra al gelanceerd in zes verschillende cacao-producerende landen: Ivoorkust, Vietnam, de Filippijnen, Mexico, Oeganda en Papoea-Nieuw-Guinea.

We belonen onze boeren met een duurzaam extra inkomen voor hun cacaobonen van superieure kwaliteit, door een kwaliteitspremie te garanderen. Hier bovenop wordt voor elke verkochte kg chocolade een unieke chocoladebonus van 0,10€ terugbetaald aan de gemeenschap van boeren. Belcolade en Puratos dragen alle structurele kosten, met de garantie dat 100% van deze chocoladebonus in handen van de boer komt. In sommige landen betekent dit een extra inkomen van 3 tot 4 maanden. Dat is een wereld van verschil voor cacaoboeren!

Wil je bijdragen aan het bouwen van een betere toekomst voor cacaoboeren dankzij chocolade met een uitstekende smaak? #RekenOpOns en word lid van de Cacao-Trace-gemeenschap. Meer info hier

Meer over hoe Puratos Covid-19 onder ogen ziet

Zoals voor iedereen, ook bij Puratos, heeft de door Coronavirus veroorzaakte gezondheidsnoodsituatie grote gevolgen voor ons werk en ons dagelijks leven. We willen u erop wijzen dat Puratos, in volledige overeenstemming met de richtlijnen van lokale autoriteiten over de hele wereld, alle interne maatregelen heeft genomen die nodig zijn om de gezondheid en veiligheid van onze werknemers en zakenpartners te versterken, en om de productie en levering van onze producten aan al onze klanten te garanderen.

We publiceren enkele artikelen om u door deze uitdagende tijden te loodsen: 

Meer artikels zijn beschikbaar op onze website.