Het lijkt erop dat u Internet Explorer 11 gebruikt. Dit wordt niet ondersteund door deze website. We raden u aan om Google Chrome te gebruiken voor de beste browser-ervaring.

Puratos: gemeenschappen versterken en erfgoed behouden door verantwoorde bakkerij-, patisserie- en chocolade-ingrediënten

15 dec. 2023

Ontdek hoe Puratos, een toonaangevende leverancier van bakkerij-, patisserie- en chocolade-ingrediënten, zich inzet om een positieve impact te hebben op gemeenschappen en het rijke erfgoed van bak- en chocoladetradities te behouden. Met een focus op onderwijs, sociale ontwikkeling en duurzaamheid brengt Puratos een revolutie teweeg in de industrie door individuen te empoweren en de authenticiteit en smaken te beschermen die generaties hebben geboeid.

Betrokkenheid bij gemeenschappen: Bakery Schools

Wij geloven dat investeren in onderwijs een krachtige manier is om individuen sterker te maken en een betere toekomst te creëren. Daarom hebben we in 2014 de Bakery School Foundation opgericht en exploiteren we nu Bakery Schools in negen landen. Deze scholen bieden kwaliteitsonderwijs aan jongeren, vooral jongeren uit kansarme milieus, in de bakkerij-, patisserie- en chocoladesector.

Via onze Bakery Schools bieden we toegang tot hoogwaardige trainingen en docenten van wereldklasse, waardoor we ervoor zorgen dat studenten afstuderen met de vaardigheden die ze nodig hebben om te gedijen in de industrie. Alleen al in 2022 studeerden 58 studenten af ​​aan onze bakkerijscholen, terwijl sinds de start van het project ruim 300 studenten zijn afgestudeerd. We zijn er ook trots op dat we in 2022 nieuwe scholen hebben geopend in de Verenigde Staten en Libanon. Onze langetermijndoelstelling is om tegen 2030 1.000 studenten op permanente basis in het programma te hebben, met de voortdurende oprichting van nieuwe Bakery Schools per jaar.

We streven ernaar om kansen te bieden die levensbepalend zijn voor mensen uit kansarme milieus, door hen te helpen hun volledige potentieel te ontsluiten en succes te behalen. Door een pijplijn van bekwame professionals te creëren, ondersteunen we niet alleen de groei en ontwikkeling van de industrie, maar verbeteren we ook de levens van individuen en hun gemeenschappen.

Inzet voor gemeenschappen: Cacao-Trace-programma

Ons Cacao-Trace-programma zet een nieuwe standaard op het gebied van duurzame cacao-inkoop, waarbij de nadruk ligt op superieure smaak en voordelen oplevert voor cacaoboeren en hun gemeenschappen. In tegenstelling tot traditionele certificeringsprogramma's die prioriteit geven aan het verhogen van de hoeveelheid en de opbrengst, gaat Cacao-Trace verder en plaatst smaakverbetering en het levensonderhoud van boeren op de voorgrond.

Via Cacao-Trace bieden we essentiële elementen zoals opleiding voor boeren, eerlijke prijzen en diversificatie van de productie en inkomsten van boeren. Maar we gaan nog verder met twee unieke kenmerken:

  • Fermentatie in post-oogstcentra: We hebben fermentatie-experts in post-oogstcentra in de buurt van de cacaoboeren. Dit zorgt voor een fermentatieproces van de hoogste kwaliteit, wat resulteert in een consistent superieure smaakervaring voor chocoladeliefhebbers en tegelijkertijd een hoger inkomen voor de boeren genereert.
  • Chocoladebonus: Naast training en premiumprijzen hebben we het Chocoladebonus-initiatief geïntroduceerd. Voor elke verkochte kilo chocolade wordt € 0,10 rechtstreeks geherinvesteerd in de cacaoboerengemeenschappen. We passen volledige transparantie toe in dit proces en zorgen ervoor dat elke geïnde euro dienovereenkomstig wordt verdeeld. In 2022 keerden we een recordbrekende chocoladebonus van € 2 miljoen uit, waardoor de positieve impact van het programma verder werd vergroot.

Met Cacao-Trace zijn we er trots op dat we een positieve impact hebben op 10.784 boeren in zeven landen, waaronder de Filipijnen, Ivoorkust, Papoea-Nieuw-Guinea, Oeganda, Kameroen, Vietnam en Mexico. We blijven ons engagement voor duurzaamheid en het welzijn van cacaoboeren en hun gemeenschappen versterken.

Behoud van erfgoed: zuurdesembibliotheek en cacaotuinen

We zijn toegewijd aan het behoud van het erfgoed van de broodbereiding en de Belgische chocolade, waarbij we de traditionele methoden en de onvergelijkbare smaken koesteren die met deze gekoesterde producten gepaard gaan.

Onze Zuurdesembibliotheek speelt een cruciale rol in het behoud en de vernieuwing van natuurlijke fermentatietechnieken. Met het doel om tegen 2023 3.500 zuurdesems in onze digitale bibliotheek te registreren, willen we de wereldwijde biodiversiteit van zuurdesem beter begrijpen. Dit project zorgt ervoor dat traditionele broodbereidingsmethoden blijven bloeien, unieke smaken uit verschillende regio's bieden en de diversiteit van deze aloude praktijk in ere houden. Vanaf vandaag zijn 139 zuurdesems uit 27 landen opgeslagen in onze fysieke bibliotheek in St. Vith, België en sinds september 2016 zijn ruim 2.700 zuurdesems uit meer dan 2.000 steden over de hele wereld geregistreerd in onze digitale bibliotheek.

Daarnaast zijn we een cacaotuin aan het aanleggen op onze Belcolade-plantage in Chunca, Mexico. Dit initiatief heeft tot doel de vijf inheemse Mexicaanse cacaovariëteiten te behouden en hun continuïteit en beschikbaarheid voor toekomstige generaties te garanderen. Door deze variëteiten te beschermen, brengen we hulde aan het rijke erfgoed van cacao en zijn integrale rol in de chocoladewereld.

Puratos is meer dan alleen een leverancier van bakkerij-, patisserie- en chocolade-ingrediënten. Wij zijn een verantwoordelijk bedrijf dat zich inzet voor het maken van een positieve impact op de gemeenschappen waarin we actief zijn. Via onze initiatieven zoals het Bakery Schools en Cacao-Trace-programma investeren we in onderwijs, geven we jongeren meer mogelijkheden en ondersteunen we cacaoboeren om een ​​betere toekomst te creëren. We zijn toegewijd aan het behoud van erfgoed en tradities en omarmen tegelijkertijd innovatie om onze klanten en consumenten een authentieke en unieke eetervaring te bieden. Met een focus op duurzaamheid, kwaliteit en sociale ontwikkeling streven we ernaar waarde te creëren voor de samenleving en kwesties van ongelijkheid aan te pakken. Door voor Puratos te kiezen, kiest u niet alleen voor uitzonderlijke bakkerij-, patisserie- en chocoladeoplossingen, maar draagt ​​u ook bij aan een betere wereld.

Ga met ons mee op deze reis terwijl we een verschil blijven maken, één heerlijk hapje tegelijk.