Het lijkt erop dat u Internet Explorer 11 gebruikt. Dit wordt niet ondersteund door deze website. We raden u aan om Google Chrome te gebruiken voor de beste browser-ervaring.

Layercake

Vanaf de tweede helft van de 19e eeuw, met de komst van chemische gisten, efficiëntere ovens en instrumenten zoals de spuitzak, werd het mogelijk om een breed scala aan meerlagige taarten te maken, meestal met behulp van luchtige cakes en lagen botercrème op smaak gebracht met vanille, chocolade, citroensap, rozenwater of specerijen. Vooral in de Verenigde Staten was deze trend van meerlagige taarten zeer succesvol.

De White Mountain Layer Cake, die in 1872 in Boston ontstond, werd al snel een geliefd dessert wanneer er iets te vieren was. Deze trend van meerlagige taarten verspreidde zich wereldwijd en omvatte iconische creaties zoals de Oostenrijkse Sacher Torte, de Duitse Schwarzwälder Kirschtorte en de Franse operataart. Naarmate de trend zich ontwikkelde, stelde May Elizabeth Southworth maar liefst 101 recepten voor meerlagige taarten samen in haar boek uit 1907.

Opmerkelijk genoeg werd de Dolly Varden-taart, geïnspireerd door Charles Dickens en versierd met een Barbiepop, een speelse hit op Australische verjaardagsfeestjes in de jaren 1880.