Het lijkt erop dat u Internet Explorer 11 gebruikt. Dit wordt niet ondersteund door deze website. We raden u aan om Google Chrome te gebruiken voor de beste browser-ervaring.

 

Criollo Cacaoplantage: Tikul
De witte cacaobonen van Tikul (Mexico) beschermen 

De Criolloboom kent zijn oorsprong in Centraal- en Zuid-Amerika en is één van de oudste, meest zeldzame en verfijnde cacaosoorten op de planeet. Hij is moeilijk te kweken en zeer kwetsbaar voor milieubedreigingen.

Om deze oude en bedreigde soort te beschermen, kocht Puratos in 2008 140 hectare landbouwgrond in Tikul, een staat in Yucatan, Mexico. Door er meer dan 100.000 bomen te planten willen we niet alleen chocolade produceren met een unieke smaak maar ook het milieu en de biodiversiteit van de regio beschermen door er een veilige haven voor de natuurlijke fauna te voorzien.

Het project biedt een veilige en stabiele werkomgeving voor lokale gemeenschappen waar we mensen de kans bieden een opleiding te volgen zodat ze de cacao na het oogsten ook kunnen fermenteren.

Criollo en het Cacao Ecomuseum

Tikul is een investering op lange termijn die bijdraagt tot het behoud van het milieu, duurzaam toerisme en de welvaart van de mensen die er leven en wonen.

Het Tikulproject bestaat uit twee delen:

  • De innovatieve 740 are/300 hectare plantage waar de Criollo cacaoboom groeit en beschermd wordt; één van de oudste, meest zeldzame en verfijnde cacaosoorten ter wereld.

  • Het Cacao Ecomuseum waar toeristen kunnen leren over cacao en de lokale Mayacultuur. Het museum werd geopend in 2011.

Mens en milieu helpen

De cacaoplantage biedt onderdak aan tal van lokale planten en dieren. Eén van onze doelstellingen is echter om verder te bouwen op deze biodiversiteit door meer dan 100.000 extra bomen te planten.

We willen de lokale bevolking helpen door ervoor te zorgen dat de plantage en het Ecomuseum rechtstreeks en onrechtstreeks bijdragen aan de werkgelegenheid en door veilige werkomstandigheden te garanderen. We willen ook dat dit project lokale ambachtslui ondersteunt door de relatie tussen cacao en de Mayacultuur te promoten. Zo werken we mee aan een duurzame toekomst voor alle betrokkenen bij de cacaoproductie.

Wenst u meer informatie over ons project in Tikul, of over de manier waarop u dit kan ondersteunen? Bezoek onze contactpagina.