Het lijkt erop dat u Internet Explorer 11 gebruikt. Dit wordt niet ondersteund door deze website. We raden u aan om Google Chrome te gebruiken voor de beste browser-ervaring.

Gezondheid & welzijnsgewoonten in tijden van corona

De wereldwijde uitbraak van Covid-19 heeft een ongekende impact op het dagelijkse leven van mensen. De komst van dit virus heeft in een mum van tijd scholen, kantoren, winkels en fabrieken laten sluiten. Luchtvaartmaatschappijen zijn aan de grond gezet. Veel grenzen zijn gesloten. Het aantal slachtoffers blijft stijgen en velen van ons worden thuis in quarantaine geplaatst.

Het is niet meer dan normaal dat mensen zich bang, bezorgd, angstig en overweldigd voelen door de situatie, gezien de constante waarschuwingen en de berichtgeving in de media over de verspreiding van het virus. Het is al duidelijk dat Covid-19 niet alleen mensen treft die positief testen: het bereik is veel breder en bijna iedereen ervaart een toename van angst- en stressniveau, een daling van fysieke activiteit en een duik in sociale interacties omwille van de quarantaine.

Kleine veranderingen in onze dagelijkse routine kunnen het negatieve effect van de tijdelijke quarantaine waartoe we gedwongen worden, gedeeltelijk verzachten. Hier is een lijst met gewoonten om te behouden, te verbeteren of te stoppen. Ze zullen ons helpen om voor onszelf en elkaar te zorgen in deze uitdagende tijden.

Om te behouden

1. Uw trainingsroutine.
Er zijn eindeloos veel gratis virtuele trainingsapps online beschikbaar. U hoeft het huis niet uit of dure apparatuur te gebruiken om een goede training te krijgen. We zijn allemaal goed bekend met de fysieke impact van de training, maar wist u dat er volgens een recente Eurobarometer-enquête een significant en positief verband bestaat tussen lichaamsbeweging en tevredenheid met het leven? [1]. Zoals de voorouderen altijd zeiden: “Mens sana in corpore sano” (een gezonde geest in een gezond lichaam).

2. Uw slaapschema.
Probeer rond dezelfde tijd op te staan en naar bed te gaan zoals u dat normaal zou doen. Een consistent slaapschema zorgt voor een uitgebalanceerd slaap-/ontwaakritme dat ons niet alleen helpt om een diepere, meer rustgevende slaap te krijgen, maar ook onze eetlust en gemoedstoestand regelt. Wist u dat een grote dagelijkse variabiliteit in slaapduur - meer dan gemiddelde slaapduur - verband houdt met een slechte slaapkwaliteit en een slecht welzijn? [2].

3. Gezond eten.
Hoewel we geen concreet bewijs hebben met betrekking tot specifieke voedingsfactoren die het risico op acute infecties zoals Covid-19 kunnen verminderen, weten we wel dat het eten van gezonde voeding, van cruciaal belang is om ons immuunsysteem sterk en onze gemoedstoestand positief te houden. Wist je dat een vezelrijk dieet (eten van volkoren, fruit en groenten kan bijdragen aan een hoger vezelverbruik) het algehele niveau van lichaamsontsteking vermindert en mogelijk geassocieerd is met een lagere kans op depressieve symptomen? [3] [4]

4. Samen eten.
Als u met één of meerdere personen samenwoont, eet dan elke dag tenminste één maaltijd samen en hou de eettafel schermvrij, tenzij u het scherm gebruikt voor een langeafstandsdiner met geliefden.

[1] Dolan, Paul, Georgios Kavetsos, and Ivo Vlaev. "The happiness workout." Social indicators research 119.3 (2014): 1363-1377.
[2] Lemola, Sakari, Thomas Ledermann, and Elliot M. Friedman. "Variability of sleep duration is related to subjective sleep quality and subjective well-being: an actigraphy study." PloS one 8.8 (2013).
[3] Swann, Olivia G., et al. "Dietary fiber and its associations with depression and inflammation." Nutrition reviews (2019).
[4] Miki, Takako, et al. "Dietary fiber intake and depressive symptoms in Japanese employees: the Furukawa Nutrition and Health Study." Nutrition 32.5 (2016): 584-589.

Om te verbeteren

5. Uw gemeenschapsgevoel.  
In deze tijden van angst, onzekerheid en isolement (zowel fysiek als sociaal) moeten we ons gemeenschapsgevoel versterken door contact met elkaar te hebben en elkaar te ondersteunen. Wist je dat de gemeenschap die rond de Facebook pagina Tassie Fires – We Can Help tijdens de Tasmaanse natuurbrandramp in 2011 een cruciale rol speelde bij het verzekeren van tijdige communicatie? Het hielp mensen ook om nieuwe en inzichtelijke relaties te ontwikkelen, zich sterker te voelen, hun stressniveau beter te beheersen en het algehele psychologische welzijn te vergroten. [5]

6. Uw kookkunsten.
Profiteer van de beperkte mogelijkheden om uit eten te gaan om weer gezonder te koken voor uzelf en uw gezin. Wist u dat het meer dan 5 x per week eten van huisgemaakte maaltijden de consumptie van groenten en fruit aanzienlijk verhoogt, de kans op een normale BMI verhoogt en op overgewicht met 28% vermindert? [6]

7. Uw handwasroutine.
Samen met het hoesten in een zakdoek en het vermijden om het huis te verlaten als u tekens van ziekte hebt, is wassen van handen een "oude" praktijk die ons helpt om elke vorm van virale infectie, zoals het griepvirus, te voorkomen. Wist u dat u, om effectief te zijn,  uw handen minstens 20-30 seconden moet wassen met water en zeep of met een desinfecterend handmiddel? Een gemakkelijke manier om het te timen is door tweemaal het volledige gelukkige verjaardagsliedje te zingen. [7]

[5] Paton, Douglas, and Melanie Irons. "Communication, sense of community, and disaster recovery: a Facebook case study." Frontiers in communication 1 (2016): 4.
[6] Mills, Susanna, et al. "Frequency of eating home cooked meals and potential benefits for diet and health: cross-sectional analysis of a population-based cohort study." International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity 14.1 (2017): 109.
[7] https://www.unicef.org/coronavirus/everything-you-need-know-about-washing-your-hands-protect-against-coronavirus-covid-19

Om te stoppen

8. Overmatige blootstelling aan nieuws en media.
Kies gedurende de dag specifieke tijden waarop u updates ontvangt en zorg ervoor dat deze afkomstig zijn van gerenommeerde en betrouwbare bronnen. Overmatige blootstelling aan berichtgeving in de media kan gevoelens van angst en ongerustheid vergroten zonder enig nieuw inzicht te bieden. Wist u dat volgens een recent onderzoek blijkt dat mensen die meestal hun Covid-19-nieuws van sociale media halen, het meest verzonnen nieuws zullen melden? [8]

9. Negatief denken.
Concentreer u op de goede dingen in uw leven en onthoud: positief denken kan aangeleerd worden. U kan klein beginnen door je te concentreren op een gebied waarvan je denkt dat het gemakkelijk kan worden veranderd, uzelf toestemming te geven om te lachen, zelfs in stressvolle tijden, uzelf te omringen met positieve mensen en positieve zelfpraat te oefenen. Wist u dat de World Health Organisation (WHO) mediamensen aanbeveelt om mogelijkheden te vinden om de stem, de positieve verhalen en de positieve beelden van lokale mensen te versterken die het nieuwe coronavirus hebben ervaren en die zijn hersteld of die een geliefde hebben ondersteund tijdens het herstel en zijn bereid om hun ervaringen te delen?  [9] [10]

Meer weten over hoe Puratos de Covid-19 crisis aanpakt

Zoals voor iedereen heeft de door Coronavirus veroorzaakte gezondheidsnoodsituatie ook bij Puratos grote gevolgen voor ons werk en ons dagelijks leven. We willen u erop wijzen dat Puratos, in volledige overeenstemming met de richtlijnen van lokale autoriteiten over de hele wereld, alle interne maatregelen heeft genomen die nodig zijn om de gezondheid en veiligheid van onze werknemers en zakenpartners te versterken, en om de productie en levering van onze producten aan al onze klanten te garanderen.

Als u vragen heeft, bezoek dan onze website of neem contact op met uw Puratos vertegenwoordiger.

Dit artikel is gebaseerd op de huidige beschikbare informatie en zal worden bijgewerkt indien nodig.