Het lijkt erop dat u Internet Explorer 11 gebruikt. Dit wordt niet ondersteund door deze website. We raden u aan om Google Chrome te gebruiken voor de beste browser-ervaring.

Van brood naar snacks: nieuwe desemtoepassingen in bakkerijen

23 okt. 2025

Artisans
Concepts
Retail
Industry
Foodservice
Bakery
Hospitality
Trend

Dacht u dat de desemtrend al voorbij was? Zeker niet! Volgens onze online data is het nog steeds de grootste en één van de snelst groeiende trends in de bakkerijsector. Het gebruik van desem gaat veel verder dan brood – het strekt zich uit tot croissants, pizza, brioche en cruffins. Twijfelt u nog of de desemtrend blijft? Kijk maar naar de popcultuur: Taylor Swift vertelde onlangs in de New Heights-podcast dat ze “60% van de tijd” aan desem denkt en experimenteert met broden zoals blueberry lemon, cinnamon swirl en funfetti. Bekende namen zijn fan, consumenten vragen om nieuwe toepassingen - en daardoor groeit de desemhype alleen maar verder. Ontdek hoe ver u kunt gaan met deze ideeën!

Desemsnacks

In de rayon van de snacks verschijnen steeds meer verpakkingen met de claim ‘gemaakt met desem’. Zoals mini pretzels van Unique Snacks Knead ‘Ems en de Noorse Desem-Roggechips van Trader Joe’s. Of kant-en-klaar knoflookbrood, gekruid met een knoflook-parmezaan-kruidenmix, van Essential Baking. 
Deze desemsnacks spelen perfect in op de groeiende vraag naar verantwoorde verwenmomenten. Met voedzame ingrediënten en rijke, volle smaken bieden ze een gebalanceerde manier om te genieten – zonder schuldgevoel.

Desemtortillas

Fans van Mexicaans eten en wraps kunnen nu zelfs hun tortilla’s met desem krijgen. PACHA heeft glutenvrije wraps ontwikkeld die goed zijn voor de darmgezondheid en vrij van allergenen. Door gebruik te maken van gekiemde en gefermenteerde boekweit spelen deze tortilla’s ook in op de populariteit van speciale granen. Deze granen bieden gezondheidsvoordelen zoals een betere spijsvertering, een stabiele bloedsuikerspiegel en een hoog vezelgehalte. De ‘clean label’-ingrediëntenlijst van de Desem Boekweit Tortillas spreekt bovendien consumenten aan die op zoek zijn naar pure producten. Er staan namelijk slechts twee ingrediënten op: boekweit en zeezout.

Desempasta

Desem verovert nu ook andere categorieën dan brood, met een reeks nieuwe pasta-introducties op basis van desem. Merken zoals Fermentelli Pasta en Bionaturae hebben desempasta gelanceerd zoals fusilli, rigate, spaghetti, ziti en campanelle.

Deze producten beweren specifiek gericht te zijn op darmgezondheid en verteerbaarheid, zodat consumenten van pasta kunnen genieten zonder een opgeblazen gevoel. Daarnaast gebruikt Fermentelli Pasta een speciaal koud fermentatieproces van 72 uur. “Ik heb maandenlang geëxperimenteerd, getest en verfijnd,” zegt oprichter Jordan Fainberg. “Veel deeg mislukte. Noedels braken. Maar langzaam - heel langzaam - hebben we het voor elkaar gekregen.''

Andere desemproducten

Desem is altijd al geassocieerd met ambachtelijke productie en gezonde voeding, maar inmiddels is het zo mainstream geworden dat het die reputatie doorbreekt. Desem breidt zijn bereik nu ook uit naar snacks.

In Amerikaanse supermarkten zijn er zelfs hotdogbroodjes van desem verkrijgbaar, zoals die van de biologische bakker Rudi’s. Ook grote fastfoodketens omarmen desem. Starbucks introduceerde in het Midden-Oosten een Desem Dubai donut met melkchocolade en kunefe. En burgerketen Jack in the Box bracht tijdelijk de Desem Smashed Jack: een twist op hun iconische burger met gesmolten kaas, augurken en uien op geroosterd desembrood. Jack in the Box lanceerde zijn eerste desemproduct al in 1997 en zegt: “Jack-producten met desembrood zijn sindsdien alleen maar populairder geworden.”

Desemnaan

De Indiase keuken is enorm en wereldwijd populair, vooral in het Verenigd Koninkrijk. Alleen al in Londen zijn er 3.600 Indiase restaurants – zelfs meer dan in Delhi en Mumbai! Geen wonder dat er bij groothandel Brake een desembrood-variant van naan verkrijgbaar is. Perfect voor curryrestaurants die kiezen voor een moderne twist, maar ook voor restaurants en cafés die trendy lunchopties aanbieden, zoals naan met hummus, feta en granaatappel.