Het lijkt erop dat u Internet Explorer 11 gebruikt. Dit wordt niet ondersteund door deze website. We raden u aan om Google Chrome te gebruiken voor de beste browser-ervaring.

Hoe kan u uw brood meer versheid en krokantheid geven?

Brood is een van de meest geliefde voedingsmiddelen van de Belg. 98% van de Belgen eet brood, en zelfs 1 op de 2 Belgen start zijn dag met brood (bron: GFK). Versheid, smaak en gezondheid zijn de 3 belangrijkste criteria bij de aankoop van brood (bron: Taste Tomorrow). De perceptie van de versheid bepaalt bovendien de kwaliteit van het brood. Textuur is een ondertussen een belangrijk onderdeel geworden van smaak. Voor bakkers is het streven naar perfectie in elk brood een voortdurende uitdaging. Bakkers gebruiken de beste ingrediënten en hun unieke receptuur om ervoor te zorgen dat ze kraakvers brood kunnen aanbieden. Er zijn heel wat elementen die een impact kunnen hebben op de kwaliteit van brood: temperatuur, vocht, type machines, bloem… Puratos zit al meer dan 100 jaar in de bakkerij business en doet er alles aan om onze bakkers gemoedsrust te bezorgen. Dit kan dank zij ons gamma verbeteraars zoals S500 en Soft’r.

De geschiedenis van de broodverbeteraars gaat al 70 jaar terug. We moeten terug naar het jaar 1953, wanneer T500 werd geboren. Dit was de eerste complete verbeteraar wereldwijd die ervoor zorgde dat de bakkers nooit eerder geziene controle hadden over het proces om hun brood te bakken. Zo konden ze een brood van nooit eerder geziene kwaliteit aanbieden aan hun klanten.

In 1975 werd de opvolger van T500 gelanceerd, de S500. Dit was de eerste complete broodverbeteraar in poedervorm.  Deze was ook de eerste verbeteraar die enzymen bevatte.  Hierdoor kon de bakker zijn brood nog meer verbeteren qua tolerantie, volume, versheid, textuur… om zo zijn klanten nog beter brood te kunnen aanbieden

Puratos blijft continu innoveren om steeds de laatste technologie in zijn broodverbeteraars te steken zodat bakkers hun klanten kunnen verwennen met nog beter brood.

Voordelen van broodverbeteraars voor bakkers

  • Broodverbeteraars bieden gemoedsrust. Ze helpen bakkers met het beheersen van alle onzekerheden van het broodproductieproces, zoals temperatuurschommelingen, vochtigheid, arbeid en schommelingen in de kwaliteit van de bloem. Zo bent u elke dag verzekerd van een consistent topresultaat.

  • Verbeterde Deegverwerking: Broodverbeteraars helpen het deeg soepeler en beter te verwerken. Ze kunnen de deegconsistentie verbeteren, waardoor het gemakkelijker wordt om het deeg te kneden, vormen en verdelen. Dit resulteert in een gelijkmatigere textuur en vorm van het eindproduct.

  • Verlengde Versheid: Dankzij antioxidanten en enzymen kunnen broodverbeteraars de versheid van het brood verlengen. Ze verminderen het oxidatieproces, waardoor het brood langer zacht en smakelijk blijft.

  • Verbeterde Volumegroei: Emulgatoren en enzymen in broodverbeteraars kunnen bijdragen aan een betere volumegroei van het brood tijdens het bakken. Dit resulteert in een luchtigere structuur en een aantrekkelijke kruim.

  • Betere Korstvorming: Broodverbeteraars kunnen helpen bij het ontwikkelen van een knapperige en goudbruine korst. Dit is vooral belangrijk voor broden zoals stokbrood en ciabatta.

  • Consistentie in Kwaliteit: Het gebruik van broodverbeteraars kan helpen om de consistentie in de kwaliteit van het brood te handhaven, zelfs als er variaties zijn in omgevingsfactoren zoals temperatuur en vochtigheid

  • Tijdsbesparing: Sommige broodverbeteraars kunnen de rijstijd verkorten, waardoor het bakproces sneller verloopt. Dit kan vooral handig zijn in een drukke bakkerijomgeving.

  • Mogelijkheid tot innoveren: Broodverbeteraars bieden bakkers de mogelijkheid om te experimenteren met nieuwe recepten en variaties. Ze kunnen de textuur, smaak en structuur van het brood aanpassen aan de wensen van hun klanten.

Tot slot kunnen broodverbeteraars een waardevol hulpmiddel zijn voor bakkers die streven naar consistentie, kwaliteit en efficiëntie in hun bakkerij. Door deegverwerking te verbeteren, de versheid te verlengen, volumegroei te bevorderen en meer, dragen broodverbeteraars bij aan het creëren van heerlijk brood dat klanten telkens weer zullen waarderen. Het is echter belangrijk om op te merken dat matiging en begrip van de specifieke behoeften van elk brood essentieel zijn bij het gebruik van deze additieven.

Als bakker is het essentieel om zorgvuldig te kiezen welke broodverbeteraars het beste bij uw brood en bedrijfsfilosofie passen. Door hun juiste toepassing kunnen broodverbeteraars uw broden naar een hoger niveau tillen en uw bakkerij een reputatie bezorgen voor consistent heerlijk brood.