Het lijkt erop dat u Internet Explorer 11 gebruikt. Dit wordt niet ondersteund door deze website. We raden u aan om Google Chrome te gebruiken voor de beste browser-ervaring.

Gezondere patisserie zonder in te boeten aan smaak? Het is mogelijk

19 jan. 2024

Steeds meer consumenten zijn zich bewust van hun gezondheid en welzijn. Ze sporten vaker en letten op de voeding die ze eten.

Uit ons Taste Tomorrow onderzoek* blijkt dat consumenten twee opties verkennen als ze een gezondere benadering willen kiezen bij het consumeren van patisserie

  • 60% van de Belgische consumenten geeft de voorkeur aan niet te veel risico te nemen op het gebied van smaak en kiest voor kleinere porties.

  • 55% van de Belgische consumenten gaat voor gezondere opties van hun favoriete patisserie, zodat ze niet hoeven in te leveren op consumptie of gelegenheden.

In beide gevallen biedt dit interessante mogelijkheden voor patissiers.

BOOST UW BUSINESS MET PURATOS

Om patisserie gezonder te maken, zijn er verschillende opties. 

  • Voeg gezondere ingrediënten toe, zoals fruitvullingen, noten of andere ingrediënten met een betere voedingswaarde.

  • Maak patisserie met minder suiker: Belgische consumenten zijn bezorgd over hun suikerconsumptie, met suiker als het meest bekeken item op de ingrediëntenlijst. 61% van de consumenten denkt dat het verwijderen van suiker bijdraagt aan een betere gezondheid.  Contacteer ons om u te helpen het suikergehalte te verminderen zonder in te leveren op smaak.

  • Maak het etiket eenvoudiger en clean(er) label.  Consumenten geven de voorkeur aan korte, duidelijke en clean etiketten met natuurlijke ingrediënten.

Ontdek de verschillende Puratos-oplossingen die u kunnen helpen uw bedrijf te stimuleren door uw klanten gezondere opties te bieden voor hun momenten van genot.  

ONTDEK GEKENDE KLASSIEKERS IN EEN GEZONDER JASJE

Frangipane met meer fruit

Dit gerecht is uitgevonden door de chef-kok van Catharina de Medici, een zekere Popelini.  Hij introduceerde met veel succes talrijke Italiaanse recepten die hij aanpaste aan de eetgewoonten van zijn nieuw publiek. Hij was daarbij zo slim om ook typisch Franse producten in zijn gerechten te verwerken.  Popelini was een vindingrijk man, steeds erop uit om zijn creaties te verbeteren en te verfijnen. Zijn basiskookboek was het beroemde werk van Bartolomeo Scappi, de kok van paus Pius V, getiteld ‘Opera dell’Arte Cucinare’.

Hij paste een taartrecept aan als volgt. Hij spreidde het deeg twee vingers dik uit op beboterd papier en liet het half gaar bakken in de oven. Daarna holde hij het midden van de taart uit en vulde de taart met fruitgelei die hij glaceerde met boter en suiker. Vervolgens werd de taart verder afgebakken.  Zo ontstond de ‘paté a chaud’, die in de moderne banketbakkerij nog talloze toepassingen kent onder de naam ‘paté a choux’.

Popelini wist dat Catharina de Medici hield van polenta, een Italiaans gerecht op basis van maisbloem. Ook hier begon hij te experimenteren met het basisrecept. Hij roerde een mooi deeg van tarwebloem, suiker, eieren, melk en bittere amandelen, liet het bakken en voegde er nog wat boter aan toe. De lekkernij viel zodanig bij de koningin in de smaak dat zij er persoonlijk een naam voor bedacht. Het nieuwe gebak werd ter herinnering aan een edelman uit Palermo ‘crème Frangipane’ gedoopt. (Bron: www.bakkerijwiki.nl)

Vindt de frangipane uit op een gezondere manier door de hoeveelheid abrikozen te verhogen dank zij onze Topfil Finest Apricot CL.

*Gebaseerd op de resultaten van ons Taste Tomorrow-onderzoek uit 2023.