Het lijkt erop dat u Internet Explorer 11 gebruikt. Dit wordt niet ondersteund door deze website. We raden u aan om Google Chrome te gebruiken voor de beste browser-ervaring.

Alles wat u wil weten over brioche

7 mei 2025

Bakkerij

Op 14 mei is het Internationale Dag van de Brioche.

Brioche is een wereldwijde sensatie geworden. In de afgelopen drie jaar zijn online gesprekken met meer dan 15% gegroeid, met 20% meer nieuwe lanceringen per jaar! Er zijn meer dan 1.000 nieuwe briocheproducten gelanceerd in meer dan 60 landen.

Wat is brioche eigenlijk? Brioche is een gebakje en een verrukkelijk zoet bakkerijproduct dat traditioneel wordt gemaakt met boter en eieren, waardoor het een rijke, lichtzoete en boterachtige smaak krijgt. Brioche staat ook bekend om zijn zachte, fluffy textuur, het resultaat van het hoge vetgehalte in het deeg. In België is brioche minder populair, wij genieten eerder van rozijn- en suikerbrood.

De oorsprong van de brioche

De meest authentieke en klassieke brioche komt uit Normandië, een regio in Noord-Frankrijk die bekend staat om de kwaliteit van zijn boter. Interessant is dat in zeer authentieke briocherecepten 400 g boter per kilo bloem nodig is. De naam "brioche" komt van het oude Franse woord "brier", wat "het deeg verpletteren" betekent. Door de eeuwen heen hebben brioches zich verspreid naar vele regio's, en er zijn nu meer dan 30 verschillende soorten brioche in Frankrijk, waarbij bijna elke regio zijn eigen specialiteit heeft.

HOE ZIT HET MET FRANKRIJK?

Frankrijk staat over het algemeen bekend om zijn prachtige landschappen, rijke cultuur en geschiedenis, en Parijs wordt vaak de stad van de liefde genoemd. De charme en romantiek van Parijs worden wereldwijd erkend, wat te verklaren is door de grote boulevards en monumenten zoals de Eiffeltoren of de Pont des Arts, ook wel de brug der geliefden genoemd.

Naast het culturele erfgoed wordt de Franse keuken zeer gevierd, met meer dan 600 Michelin-sterrenrestaurants in Frankrijk in 2025. En met meer dan 30 soorten brioche beschikbaar, is er geen tekort aan heerlijke brioches om van te genieten. 

Ontdek enkele bekende klassiekers:

  • Brioche Parisienne, ook wel "brioche à tête" genoemd, heeft een unieke vorm met een kleiner "hoofd" bovenop een groter rond brood. Deze heerlijke brioche verwierf bekendheid in de 18e eeuw en blijft een gekoesterde favoriet in Parijs.
  • De Chinois bestaat uit een mals, boterachtig deeg dat rond een romige patisserievulling wordt gerold, vaak verrijkt met chocoladeschilfers of rozijnen. De naam kan afkomstig zijn van de humoristische worsteling van een Fransman met de oorspronkelijke Duitse naam "schneckenkuchen" (slakkentaart), of van de conische vorm die lijkt op een Chinois-zeef.
  • Brioche de Nanterre wordt gekenmerkt door zijn rechthoekige broodvorm, gemaakt door kleine balletjes deeg netjes in de bakvorm te schikken. Deze methode geeft het niet alleen een karakteristiek uiterlijk, maar maakt het ook perfect om te delen met dierbaren. Het brood is ontstaan in de 16e eeuw in Nanterre, nabij Parijs.
  • De Tropézienne is een ronde brioche rijkelijk gevuld met naar sinaasappel geurende room en versierd met parelsuikerhagelslag. Het dankt zijn naam aan de iconische Franse actrice Brigitte Bardot, die er tijdens het filmen in Saint-Tropez in 1955 verliefd op werd en het 'La Tarte Tropézienne' noemde.
  • Uit de pittoreske regio Bresse in Oost-Frankrijk staat de Bressane bekend om zijn rijke, boterachtige smaak en delicate textuur. De brioche valt op door zijn kenmerkende ronde vorm en is vaak versierd met kristalsuiker erop, dus het is geen toeval dat het ook wel "tarte sucrée" wordt genoemd.
  • De Saint-Genix, uit Saint-Genix-sur-Guiers, is een brioche versierd met de iconische roze pralines "Les pralines de Lyon". Het is ontstaan in Lyon en volgens legendes voegde een creatieve banketbakker een vleugje roze toe aan de gekonfijte noten, geïnspireerd door de rozentuinen van de Rhône.

Puratos helpt u graag

Met een focus op het onder controle houden van de kosten en om zich te onderscheiden, kan Puratos u en uw klanten helpen om de perfecte smaak en textuur in briocherecepten te creëren. We bieden een uitgebreid assortiment van oplossingen zoals verbeteraars, broodmixen, vullingen, vetstof, glaçage en desem.

Van een Franse klassieke brioche tot een volledig plantaardige versie. Ontdek een reeks innovatieve recepten en breng niet alleen een vleugje Frankrijk in uw assortiment, maar beantwoord ook aan de consumentenbehoeften van morgen. Met de expertise van Puratos kunnen er heerlijke en innovatieve brioches ontwikkeld worden die opvallen in een groeiende categorie.