7 mei 2025
Op 14 mei is het Internationale Dag van de Brioche.
Brioche is een wereldwijde sensatie geworden. In de afgelopen drie jaar zijn online gesprekken met meer dan 15% gegroeid, met 20% meer nieuwe lanceringen per jaar! Er zijn meer dan 1.000 nieuwe briocheproducten gelanceerd in meer dan 60 landen.
Wat is brioche eigenlijk? Brioche is een gebakje en een verrukkelijk zoet bakkerijproduct dat traditioneel wordt gemaakt met boter en eieren, waardoor het een rijke, lichtzoete en boterachtige smaak krijgt. Brioche staat ook bekend om zijn zachte, fluffy textuur, het resultaat van het hoge vetgehalte in het deeg. In België is brioche minder populair, wij genieten eerder van rozijn- en suikerbrood.
De meest authentieke en klassieke brioche komt uit Normandië, een regio in Noord-Frankrijk die bekend staat om de kwaliteit van zijn boter. Interessant is dat in zeer authentieke briocherecepten 400 g boter per kilo bloem nodig is. De naam "brioche" komt van het oude Franse woord "brier", wat "het deeg verpletteren" betekent. Door de eeuwen heen hebben brioches zich verspreid naar vele regio's, en er zijn nu meer dan 30 verschillende soorten brioche in Frankrijk, waarbij bijna elke regio zijn eigen specialiteit heeft.
Frankrijk staat over het algemeen bekend om zijn prachtige landschappen, rijke cultuur en geschiedenis, en Parijs wordt vaak de stad van de liefde genoemd. De charme en romantiek van Parijs worden wereldwijd erkend, wat te verklaren is door de grote boulevards en monumenten zoals de Eiffeltoren of de Pont des Arts, ook wel de brug der geliefden genoemd.
Naast het culturele erfgoed wordt de Franse keuken zeer gevierd, met meer dan 600 Michelin-sterrenrestaurants in Frankrijk in 2025. En met meer dan 30 soorten brioche beschikbaar, is er geen tekort aan heerlijke brioches om van te genieten.
Ontdek enkele bekende klassiekers:
Met een focus op het onder controle houden van de kosten en om zich te onderscheiden, kan Puratos u en uw klanten helpen om de perfecte smaak en textuur in briocherecepten te creëren. We bieden een uitgebreid assortiment van oplossingen zoals verbeteraars, broodmixen, vullingen, vetstof, glaçage en desem.
Van een Franse klassieke brioche tot een volledig plantaardige versie. Ontdek een reeks innovatieve recepten en breng niet alleen een vleugje Frankrijk in uw assortiment, maar beantwoord ook aan de consumentenbehoeften van morgen. Met de expertise van Puratos kunnen er heerlijke en innovatieve brioches ontwikkeld worden die opvallen in een groeiende categorie.