Het lijkt erop dat u Internet Explorer 11 gebruikt. Dit wordt niet ondersteund door deze website. We raden u aan om Google Chrome te gebruiken voor de beste browser-ervaring.

Appelcake

De geschiedenis van de appelcake strekt zich uit over eeuwen en continenten, met oorsprong in Centraal-Azië en verspreiding via oude handelsroutes naar regio’s zoals de Zwarte Zee, waar deze werd gemaakt door Grieken en Romeinen. In de loop der tijd selecteerden boeren de meest smaakvolle en sappigste appels om zoetere en knapperige variëteiten te kweken.

De vroegste verwijzing naar een appelcake is te vinden in een manuscript met ongeveer tweehonderd recepten, geschreven in Middelengels tussen 1381 en 1390, maar pas voor het eerst gepubliceerd in 1780. De eerste gedocumenteerde consumptie van appelcake in de Engelse koloniën van Noord-Amerika dateert van 1 oktober 1697, toen Samuel Sewall, een rechter tijdens de ‘Salem Witch Trials’, in zijn dagboek noteerde dat hij tijdens een picknick had gedineerd met een “Applepy”. De appel werd in de jaren daarna een echt symbool van een nieuwe Amerikaanse identiteit. Volgens het woordenboek van Noah Webster uit 1828 verschilde de Amerikaanse appelcake van zijn Britse tegenhanger doordat hij een dikkere korst had. Bovendien waren er zoveel versies als er appelsoorten waren.

Tegenwoordig worden jaarlijks bijna 200 miljoen industrieel geproduceerde appelcakes geconsumeerd in de Verenigde Staten. Hoewel de Verenigde Staten slechts 6% van de wereldwijde appelproductie levert (ver na China dat alleen al bijna 50% levert), geven consumentenenquêtes aan dat bijna een kwart van de Amerikanen “appel” als hun favoriete smaak declareert. Op 13 mei wordt in de Verenigde Staten “Nationale Appeltaartdag” gevierd, wat het tot een echt klassiek gerecht maakt.