Het lijkt erop dat u Internet Explorer 11 gebruikt. Dit wordt niet ondersteund door deze website. We raden u aan om Google Chrome te gebruiken voor de beste browser-ervaring.

Fedima lanceert een campagne om desem te promoten

15 dec. 2020

Desem
Nieuws
Bakkerij

Fedima, de Europese handelsvereniging die de producenten van ingrediënten voor bakkerij, patisserie en confiserie vertegenwoordigt, heeft een campagne gelanceerd om desem te promoten en consumenten te informeren over dit fascinerende ingrediënt. Kenmerkend voor de lancering van de campagne is de publicatie van een video over desem, de eerste van een reeks andere video's en informatiemateriaal.

Fedima heeft verenigingen in 13 landen in Europa en wil haar leden vertegenwoordigen in EU-gerelateerde discussies over belangrijke beleidskwesties, waarbij ze zich inzetten om de bakkerijsector als geheel te ondersteunen en te laten groeien. De desemcampagne van Fedima is gebaseerd op de resultaten van een onderzoek dat in 2019 in 9 Europese landen werd gehouden en waarbij gegevens werden verzameld van meer dan 5.000 mensen. De campagne is bedoeld om consumenten kennis te laten maken met desem door informatie te verstrekken over hoe desem ontstaat, de smaak en de geschiedenis van desem alsook de waarde ervan in baktradities in heel Europa.

Hoe wordt desem gemaakt?

In deze video legt Fedima's campagne de geschiedenis en oorsprong van desem uit. 

Ontstaan in het oude Egypte, werden methoden en recepten van desem duizenden jaren lang en van generatie op generatie doorgegeven. Het bleef tot de middeleeuwen de belangrijkste vorm van rijzen en is tegenwoordig nog steeds een populaire optie. 

Het gebruik van desem is sindsdien door de eeuwen heen geperfectioneerd. Tot de 19de eeuw was desem de belangrijkste methode om brood te maken.

De eigenschappen en kenmerken van desem

Desem is een natuurlijk rijsmiddel dat bestaat uit bloem en water. Het is een levend ingrediënt, verkregen door de fermentatie van granen dankzij bacteriën en gisten die zowel in granen als in de omgeving aanwezig zijn. 

Door de natuurlijke fermentatie van de desem kan ons lichaam gemakkelijker de belangrijkste voedingsstoffen uit granen opnemen, zoals mineralen en vitamines. In deze video maakt de campagne consumenten bewust van de kenmerken van desem door uit te leggen dat desem groeit en zich ontwikkelt net als andere levende ingrediënten, evolueert en unieke kenmerken geeft in de smaak en textuur van gebakken producten.

De invloed van desem op de smaak van gebakken producten

Een fundamenteel aspect dat desem kenmerkt, is de belangrijke rol die het speelt bij het bepalen van de smaak van gebakken producten. 

Als bakkers het in hun eigen deeg gebruiken, kunnen ze de zuurtegraad beïnvloeden door meer bloem of meer water toe te voegen totdat de perfecte balans is gevonden. Een desembrood heeft zeer specifieke kenmerken, zoals een authentieke smaak, een knapperige honingraatkorst en een opmerkelijke en langdurige geur.