Het lijkt erop dat u Internet Explorer 11 gebruikt. Dit wordt niet ondersteund door deze website. We raden u aan om Google Chrome te gebruiken voor de beste browser-ervaring.

Een welgemeende dankjewel vanwege de Cacao-Trace gemeenschap!

30 mrt. 2021

Over Puratos
Echte Belgische chocolade

Eerst en vooral willen wij u van harte danken. Als lid van de Cacao-Trace gemeenschap droeg u bij aan de succesverhalen van het voorbije jaar. Zonder u is het simpelweg niet mogelijk de doelstellingen van Cacao- Trace te realiseren.

Versterkt engagement

2020 was een ander jaar dan anders. We hebben ons engagement versterkt door te doen wat we in deze tijden moesten en konden doen.

Om onze boeren tegen Covid-19 te beschermen, hebben we maatregelen en richtlijnen opgesteld. Belcolade en Puratos hebben alle boeren bevoorraad met beschermende maskers, zeep en emmers (nodig om voor en na het werk hun handen te wassen). 

Voor onze boeren werd het er in coronatijden niet makkelijker op. Een eenvoudig voorbeeld van Amon Guiro Béatrice, Cacao-Trace boer in Ivoorkust: “Mijn cacaoplantage ligt op 8 km van mijn huis. Vóór het coronavirus namen mensen uit het dorp me mee op hun motor tot aan mijn plantage. Door de pandemie moet ik nu bijna 8 km te voet afleggen.” Zulke getuigenissen hebben ons ertoe aangezet onze engagementen naar de cacaoboeren te behouden via de kwaliteitspremie en de Chocoladebonus, hoewel de crisis een impact op de volumes had.

Die consequente aanpak stelde ons in staat de principes van Cacao-Trace verder te implementeren : waarde creëren en deze terug delen met de gemeenschap.

Waarde creëren

De boeren krijgen opleiding over boslandbouw om hun productiviteit en inkomen op een ecologische manier te verhogen, maar ook om de kwaliteit van hun bonen te verbeteren dankzij een gecontroleerde fermentatie en droging, die leiden tot een Cacao-Trace chocolade met een unieke smaak.

Waarde delen

Voor hun kwalitatieve bonen krijgen de boeren een betere prijs en daarbovenop deelt Cacao- Trace een deel van de marge terug met de boeren via de ‘Chocoladebonus’: voor elke verkochte kilo gaat 0,10 euro onmiddelijk naar de boerengemeenschap. Dat komt overeen met 3 à 4 maanden extra salaris voor de boer.

Verdubbeling Chocoladebonus

De Chocoladebonus leverde in 2020 een ingezameld bedrag van 499.300 euro op. Sinds 2013 blijft de Chocoladebonus groeien en onze ambitie is de kaap van 1 miljoen euro te bereiken tegen eind 2021 – met andere woorden, een verdubbeling in één jaar tijd.

Met de ingezamelde Chocoladebonus konden we in 2020 mooie projecten realiseren die ons engagement illustreren. We droegen bij aan de bouw van:

  • nieuwe scholen en klaslokalen in Ivoorkust, Papoea-Nieuw-Guinea en Vietnam,
  • een nieuwe materniteit in Ivoorkust waar – hoera en proficiat! – de eerste baby in de Cacao-Trace gemeenschap geboren werd,
  • drinkwaterstations in Papoea-Nieuw-Guinea en Ivoorkust voor 6.000 mensen.

Aarzel niet dit nieuws via uw eigen communicatiemiddelen te delen.

Nogmaals dank voor uw steun. De realisaties van dit voorbije jaar tonen dat alle beetjes helpen. Laten we verder de Cacao-Trace gemeenschap doen groeien en samen het leven van duizenden boeren blijven verbeteren.

Wenst u meer informatie of communicatiemiddelen omtrent Cacao-Trace te ontvangen? Neem dan contact op met uw vertegenwoordiger.

Het Cacao-Trace team