Het lijkt erop dat u Internet Explorer 11 gebruikt. Dit wordt niet ondersteund door deze website. We raden u aan om Google Chrome te gebruiken voor de beste browser-ervaring.

Belcolade baant de weg naar duurzame chocolade met de opening van de eerste koolstofneutrale Belgische chocoladefabriek

12 okt. 2023

Belcolade, het Real Belgian Chocolate merk van Puratos, bevestigt zijn rol als belangrijke speler in duurzame chocolade. Belcolade opende zijn deuren om uit de eerste hand een blik te werpen op zijn baanbrekende, volledig operationele Belgische koolstofneutrale chocoladefabriek. De nieuwe faciliteit van Belcolade benadrukt hun focus op duurzaamheid en het leveren van chocolade van hoge kwaliteit aan professionele klanten.

De visie van Belcolade op duurzame chocoladeoplossingen wint aan kracht met de opening van de nieuwe fabriek in België.

Door smaakexpertise te combineren met een duurzame aanpak, zorgt Belcolade ervoor dat haar producten niet alleen bijdragen aan het onmiddellijke succes van klanten, maar hen ook in staat stellen om tastbare stappen te zetten in de richting van een duurzamere wereld. Deze focus op smaak en duurzaamheid blijkt uit de bevindingen van een recent Taste Tomorrow-onderzoek.

Uit dit onderzoek blijkt dat, hoewel smaak het belangrijkste aankoopcriterium blijft voor consumenten, de duurzaamheid van de chocolade een belangrijke onderscheidende factor is voor hun aankoop: 53% van de Belgen is geïnteresseerd in voedingsproducten die afkomstig zijn van duurzame landbouwmethoden.

De weg voorbereiden naar een duurzame toekomst voor de chocolade-industrie

"De expansie van Belcolade wordt gedreven door zijn vastberaden engagement voor duurzaamheid", aldus Pierre Tossut, CEO van Puratos. "Ons merk Belcolade stimuleert innovatie en zorgt ervoor dat chocolatiers, patissiers en bakkers toegang hebben tot uitzonderlijke chocoladekeuzes die hun waarden weerspiegelen", zegt hij. De CO2-neutrale fabriek van Belcolade belichaamt deze toewijding. Deze baanbrekende fabriek werkt op 100% hernieuwbare elektriciteit, waardoor er geen fossiele brandstoffen meer nodig zijn. Dankzij een uitgebreide ondergrondse opslag van regenwater zal 90% van het water afkomstig zijn van opgevangen regenwater. Belcolade heeft aanzienlijke investeringen gedaan om zijn energie-efficiëntie, betrouwbaarheid en weerbaarheid tegen droogte te verbeteren door alle technische energie-installaties, opslag en distributie te vernieuwen. Dankzij warmteterugwinning en het gebruik van geavanceerde warmtepomptechnologie verbruikt het warmteproductieproces van Belcolade nu vijf keer minder energie dan voorheen.

Het Cacao-Trace Duurzame Cacao programma is een ander voorbeeld van het engagement van Belcolade voor een duurzamere toekomst in de hele cacaoketen. "Het Cacao-Trace programma produceert niet alleen de beste kwaliteit cacao, maar ondersteunt boeren wereldwijd door betere prijzen en een extra Chocolade Bonus. Daarnaast verbeteren we het milieu en de leefomstandigheden van de gemeenschappen van onze boeren door scholen en gezondheidscentra te bouwen en drinkbaar water aan te bieden", legt Pierre Tossut uit. Naast deze impactvolle duurzame initiatieven weerspiegelt de nieuwe 100% recyclebare verpakking van Belcolade de vastberadenheid van het bedrijf om zijn ecologische voetafdruk te verkleinen en een positieve impact op de planeet te hebben. "Onze planeet is het waard om beschermd te worden en wij willen ons steentje bijdragen door deze duurzame praktijken, waar we erg trots op zijn, toe te passen", besluit Pierre Tossut.

Een reis van chocolade innovatie en uitmuntende smaak

Naast de toewijding aan duurzaamheid is Belcolade een merk dat zorgvuldig is gemaakt door professionals, voor professionals.

De productcreaties zijn het resultaat van samenwerking met chocolatiers, patissiers en bakkers die de laatste consumententrends op de voet volgen. Belcolade heeft erkenning gekregen als innovator in zijn sector, door gebruik te maken van creatieve oplossingen en de nieuwste technologieën om unieke smaken en Belgische chocolade van hoge kwaliteit te bieden aan elke professional in de chocolade-industrie, wat Belcolade's engagement om de beste ervaring te bieden aan hun klanten versterkt.

"Belcolade combineert sensorische expertise en duurzaamheid om kwaliteitsproducten te maken die het succes van onze klanten bevorderen en tegelijkertijd een duurzame toekomst verzekeren voor toekomstige generaties", zegt Youri Dumont, directeur van de Chocolate Business Unit bij Puratos.

"Het Cacao-Trace Duurzame Cacao Programma is een bewijs van ons streven naar smaak en duurzaamheid. Onze Cacao-Trace chocolade, die gedeeltelijk op de nieuwe locatie zal worden geproduceerd, tilt smaak naar een hoger niveau dankzij een uniek fermentatieproces dat de beste cacaokwaliteit garandeert en de smaken van elke chocoladedruppel versterkt."

Get in touch

For more information about Belcolade our Factory, the Cacao-Trace chocolate range or our commitment to sustainability