Het lijkt erop dat u Internet Explorer 11 gebruikt. Dit wordt niet ondersteund door deze website. We raden u aan om Google Chrome te gebruiken voor de beste browser-ervaring.

Gezonde verwennerij: de heerlijk voedzame innovaties van Puratos

15 dec. 2023

Bij Puratos begrijpen we dat consumenten steeds meer belang hechten aan de kwaliteit en voedingswaarde van de voeding die ze consumeren. Als leverancier van voedingsingrediënten omarmen wij de verantwoordelijkheid om mensen overal ter wereld te helpen een gezond, uitgebalanceerd dieet te bereiken en hun algehele welzijn te ondersteunen. Deze toewijding is diep geworteld in het doel van ons bedrijf, namelijk onze klanten en partners helpen bij het creëren van heerlijke, voedzame en duurzame voedingsproducten.

Het koesteren van de gezondheid en het welzijn van consumenten is al meer dan 100 jaar een integraal onderdeel van het DNA van Puratos. Door de decennia heen hebben we voortdurend gewerkt aan het verbeteren van de voedingswaarde van onze producten en het introduceren van transparantere ‘schonere labels’. Daarnaast hebben we biologische, glutenvrije en plantaardige alternatieven ontwikkeld om tegemoet te komen aan diverse voedingsvoorkeuren.

Ons doel is om mensen te voorzien van zo voedzaam mogelijke voedingsopties die hen kunnen helpen een gezonder en gelukkiger leven te leiden. Om dit te bereiken streven wij ernaar producten en oplossingen aan te bieden met de best mogelijke voedingswaarde, zonder concessies te doen aan smaak, kwaliteit of veiligheid. We investeren voortdurend in onderzoek en ontwikkeling om nieuwe producten met verbeterde voedingsprofielen te creëren, in lijn met de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Voeding heeft een buitengewone kracht in ons leven; het voedt en troost ons. Bij Puratos streven we ernaar deze positieve impact te vergroten door het innoveren van voedingsoplossingen die de gezondheid en het welzijn van individuen over de hele wereld bevorderen. Wij zijn ervan overtuigd dat we door samen te werken met onze klanten, partners en belanghebbenden een aanzienlijk verschil kunnen maken in de levens van mensen.

In 2022 heeft onze innovatieve aanpak ons in staat gesteld de hoeveelheid suiker in bakkerij-, patisserie- en chocoladeproducten met maar liefst 1.456 ton te verminderen.  Daarnaast hebben we de hoeveelheid vet met 12.503 ton en de hoeveelheid zout met 126 ton verminderd. Daarnaast hebben we 15,9.000 ton fruit in onze producten verwerkt, wat overeenkomt met de oogst van 320.000 fruitbomen. Deze prestaties tonen aan dat we ons inzetten om tegemoet te komen aan de vraag van consumenten naar gezondere diëten en levensstijlen. Om verder aan deze behoeften te voldoen, hebben we ambitieuze doelen gesteld:

  • Het vergroten van de verwerking van vezelrijke granen, zaden en fruit in onze producten.
  • Het verminderen van de hoeveelheden suiker, zout en vet in ons aanbod.
  • Uitbreiding van ons assortiment clean(er) label, biologische, glutenvrije en plantaardige alternatieven.
  • Ons doel is dat tegen 2030 gezondheids- en welzijnsproducten 50% van onze omzet vertegenwoordigen, wat onze onophoudelijke focus op het bevorderen van gezondere keuzes laat zien.

Het leveren van de qua voedingswaarde meest gezonde producten is onze prioriteit, terwijl we tegelijkertijd een uitzonderlijke smaak, textuur, kwaliteit en veiligheid garanderen. Door de kracht van de wetenschap verbeteren we ons productassortiment voortdurend om het beter en gezonder te maken. We optimaliseren systematisch de voedingswaarden van zowel nieuwe als bestaande producten, waardoor de beschikbaarheid van ingrediënten wordt vergroot die worden erkend vanwege hun positieve impact op onze gezondheid.

Om specifieke gezondheidsproblemen aan te pakken en tegemoet te komen aan de voorkeuren van consumenten, hebben we richtlijnen voor verschillende gebieden ontwikkeld:

  • Granen en zaden: We verhogen de hoeveelheid granen en zaden in onze producten, waarbij we de nadruk leggen op het gebruik van volkoren varianten om de vezelinname te stimuleren.
  • Darmgezondheid: Ons Happy Gut-assortiment begrijpt het verband tussen de darmgezondheid en het algehele welzijn en bevat verbindingen die de darmgezondheid bevorderen en de fysieke gezondheid, immuniteit en geestelijk welzijn van consumenten ondersteunen.
  • Fruit: We streven ernaar het fruitgehalte in vullingen en eindtoepassingen te verhogen, waardoor consumenten van meer fruit in hun dieet kunnen genieten.
  • Zout: Onze oplossingen zijn erop gericht de hoeveelheid zout in gebak te verminderen, zodat consumenten zich kunnen houden aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, zoals voorgesteld door de Wereldgezondheidsorganisatie.
  • Vet: We richten ons op het verminderen of vervangen van vetten met een lage voedingskwaliteit, waarbij we kiezen voor gezondere vetbronnen die rijk zijn aan onverzadigde vetzuren en tegelijkertijd transvetzuren elimineren.
  • Suiker: Puratos biedt een compleet assortiment patisserie- en chocoladeproducten met verlaagd suikergehalte. We herwerken voortdurend bestaande recepten om het suikergehalte te verlagen zonder afbreuk te doen aan de smaak, textuur en kwaliteit.

Naast de Betere Gezondheid-pijler geven we ook prioriteit aan andere aspecten zoals Clean(er) Labels, Glutenvrije, Biologische en Plantaardige alternatieven. Via ons Taste Tomorrow-programma krijgen we diepgaande inzichten in het mondiale en lokale consumentengedrag, de houding en de keuzes, waardoor we de juiste productassortimenten kunnen aanbieden om te voldoen aan de wensen van consumenten naar glutenvrije opties, transparantie en plantaardige alternatieven.

Bij Puratos geven we prioriteit aan voedselveiligheid op elk niveau van onze toeleveringsketen. We handhaven strenge voedselveiligheidseisen en onderhouden robuuste traceerbaarheidssystemen door onze leveranciers van grondstoffen en verpakkingen grondig te controleren. Onze wereldwijde activiteiten houden zich aan een groepsauditstandaard voor leveranciers, waardoor consistentie en producten van de hoogste kwaliteit worden gegarandeerd die aan onze strenge specificaties voldoen.

Ga met ons mee op reis naar een gezondere toekomst, waar voedzaam en lekker eten hand in hand gaat. Samen kunnen we een positieve impact hebben op het leven van mensen en bijdragen aan een duurzamere en goed gevoede wereld.