Het lijkt erop dat u Internet Explorer 11 gebruikt. Dit wordt niet ondersteund door deze website. We raden u aan om Google Chrome te gebruiken voor de beste browser-ervaring.

Bakkerijoplossingen voor een duurzame toekomst: Verminder de CO₂-uitstoot tot wel 40%.

13 mei 2025

Als producent in de commerciële bakkerijsector sta je onder toenemende druk van consumenten, werknemers en regelgevende instanties om meer verantwoorde en milieubewuste praktijken toe te passen. Steeds vaker zoeken consumenten naar producten met ethische en ecologische kenmerken—zoals zero-waste, plasticvrije verpakkingen en verantwoord ingekochte ingrediënten. Volgens ons Taste Tomorrow onderzoek zijn 8 op de 10 consumenten wereldwijd geïnteresseerd in producten met sterke duurzaamheidskenmerken.

Puratos biedt u innovatieve oplossingen die u helpen om uw ecologische voetafdruk significant te verkleinen, zonder in te boeten op kwaliteit, smaak of performantie.

Innovatieve oplossingen om uw ecologische voetafdruk te verkleinen

Wij zetten ons in voor de ontwikkeling van duurzamere ingrediënten die een positieve impact hebben op jouw bakkerij en op de planeet. Door onze oplossingen in je recepten te verwerken, kan jouw bedrijf belangrijke duurzaamheidsdoelstellingen behalen, zoals het verkleinen van uw ecologische voetafdruk van uw bakkerijproducten met tot wel 40%*.

 

Milieueffecten meten met een Levenscyclusanalyse (LCA)

TOm transparantie en nauwkeurigheid te garanderen, beoordelen we de ecologische voetafdruk van onze ingrediënten met behulp van de door de EU goedgekeurde Product Environmental Footprint (PEF)-methodologie via het platform GF-Impact. Deze uitgebreide levenscyclusanalyse (LCA) evalueert de volledige milieueffecten van een product – van de inkoop van grondstoffen tot de productie – aan de hand van belangrijke indicatoren zoals klimaatverandering, waterschaarste en landgebruik. Het resultaat is een duidelijke, samengevoegde duurzaamheids-score die bakkerijen helpt om weloverwogen beslissingen te nemen.

 

Waarom ingrediënten het belangrijkst zijn

Wist u dat 70 tot 90% van de ecologische voetafdruk van een typisch bakkerijproduct afkomstig is van ingrediënten, eerder dan verpakking of distributie?

Dat is waarom innovatie op het gebied van ingrediënten de sleutel is. Puratos biedt u een gamma van oplossingen aan die u toestaan om ingrediënten met een hoge ecologische impact te verminderen of te vervangen waardoor u de algemene ecologische voetafdruk van uw producten significant vermindert.

Voorbeelden van oplossingen

  • Mimetic: Een alternatief voor boter met een ecologische voetafdruk die tot 50% lager ligt dan boter**.
  • Sunset Glaze: Een alternatief voor dorure op basis van eieren met bijna de helft van ecologische voetafdruk**.
  • Sapore: Desem  op basis van regeratieve landbouw, die de gezondheid van de bodem bevorderen en herstellen.

Case study: CO₂-reductie bij de productie van brioche

Een recente PEF studie uitgevoerd door GF-Impact op een traditionele brioche gemaakt van boter toonde aan dat 75.5% van de CO² impact afkomstig is van de ingrediënten.

Door 100% van de eieren en de boter te vervangen en het vetgehalte te vermindern in het recept met onze innovatieve ingrediënten, kan je tot 40%* CO2 vermindering bekomen — zonder in te boeten op aspecten zoals de heerlijke smaak of textuur waar je klanten naar op zoek zijn bij een klassieke brioche.

Ga met ons mee op weg naar een duurzamere toekomst.

Vraag aan je Puratos contactpersoon meer info over onze oplossing om je producten duurzamer te maken.

*Volgens PEF-studies stoot Mimetic Incorporation 4,9 kg CO₂e uit per kilogram geproduceerd voedsel, vergeleken met 10,2 kg CO₂e per kilogram voor boter. Op dezelfde manier stoot Sunset Glaze 1,3 kg CO₂e per kilogram uit, terwijl eieren 2,4 kg CO₂e per kilogram uitstoten. Deze berekeningen zijn uitgevoerd op GF-Impact (2022), met gebruik van de Product Environmental Footprint (PEF)-methodologie, gebaseerd op algemene aannames, en kunnen variëren.

**Ten opzichte van Referentie Boter-Brioche, die 20% ei en 15% boter bevat. Geverifieerd door GF-Impact (2024), met gebruik van de Product Environmental Footprint-methodologie. Gebaseerd op algemene aannames en kan variëren. De werkelijke uitstoot kan verschillen door factoren zoals herkomst van ingrediënten, productieproces of transportmethoden.