Het lijkt erop dat u Internet Explorer 11 gebruikt. Dit wordt niet ondersteund door deze website. We raden u aan om Google Chrome te gebruiken voor de beste browser-ervaring.

Alles wat u wil weten over brioche

11 mei 2023

Bakkerij

De Internationale dag van de Brioche komt eraan op 14 mei.  Dit is het perfecte moment om je geliefden te verwennen met het heerlijke product uit de bakkerij dat momenteel wereldwijd aan populariteit wint.

Brioche is een wereldwijde sensatie geworden. De voorbije drie jaar zijn de wereldwijde gesprekken op sociale media over brioche met 15% gegroeid en zijn er 20% meer lanceringen per jaar.  Er zijn meer dan 1.000 nieuwe brioche producten gelanceerd in 60 landen.

Wat is brioche eigenlijk? Brioche is een heerlijk zoet brood dat traditioneel gemaakt is met boter en eieren wat het een rijke, lichtjes zoete botersmaak geeft.  Brioche is ook bekend voor zijn zachte, fluffy tekstuur wat afkomstig is van het hoge vetgehalte in het deeg.  In België is brioche minder populair maar wordt er eerder gesmuld van rozijnenbrood of kramiek.

De origine van Brioche

De meest authentieke en klassieke brioche komt van Normandië, een regio in het noorden van Frankrijk bekend voor de kwaliteit van de boter.  Een weetje, in zeer authentieke brioche recepten, wordt er 400 gram boter per kilogram bloem voorzien. De naam "brioche" is afkomstig van het oude Franse woord "brier", wat betekent "het deeg pletten". Doorheen de eeuwen verspreidde het gebruik van de brioche zich over verschillende regio's heen, en er zijn nu 30 verschillende types brioches in Frankrijk, en heeft elke regio zijn eigen specialiteit.

Wat met Frankrijk?

Frankrijk is over het algemeen gekend voor zijn mooie landschappen, rijke cultuur en geschiedenis.  Parijs wordt vaak vernoemd als de stad van de liefde.  De charme en de romantiek van Parijs worden wereldwijd erkend, omwille van zijn brede boulevards en monumenten zoals de Eifeltoren en de Pont des Arts, beter bekend als de brug van geliefden.

Aanvullend op zijn cultureel erfgoed, wordt ook de Franse keuken zeer geapprecieerd.  In 2022 beschikte Frankrijk over meer dan 200 restaurant met minstens één Michelin ster.  En met minstens 30 verschillende brioches, is er geen gebrek aan een heerlijke brioche om van te smullen.

Enkele van deze populaire brioches in Frankrijk zijn de Brioche uit Parijs, de Brioche uit de Vendée, de Brioche uit Nantes of de Brioche Tropézienne.  De Brioche uit Parijs is een brioche in met een vorm van twee balletjes deeg op elkaar die zeer populair was in de 18e eeuw.  De Brioche uit de Vendée is een brioche in de vorm van een vlecht die vaak geserveerd wordt bij huwelijken of in de periode rond Pasen. 

De Brioche uit Nantes is een brioche in een rechthoekige vorm die zijn oorpsrong vindt rond begin jaren 1900 in de stad Nanterre.  De Brioche Tropézienne is een suikerrijke brioche gevuld met rood, gecreëerd door Alexandre Micka in de jaren 1950 in Saint-Tropez.

Puratos helpt u graag

Met een focus op het onder controle houden van de kosten en om zich te onderscheiden, kan Puratos u en uw klanten helpen om de brioche te creëren met de juiste smaak en textuur.  Wij bieden een uitgebreid gamma van oplossingen hiervoor, zoals verbeteraars & broodmixen, vullingen, vetten, glaçage en zuurdesem.

Van een klassiek Franse brioche tot een volledig plantaardige brioche, tot een brioche met een gezonde of creatieve twist.  Ontdek een heel gamma innovatieve recepten om u te laten inspireren en de verwachtingen van de consument van morgen te beantwoorden.